Dağcılık

Aktivitelerinize uygun olan su geçirmez pantolon hangisi?

20 Aralık 2022

Doğa yürüyüşünden kayağa veya dağcılıktan kampçılığa kadar çoğu aktivitede, su geçirmez pantolon ihtiyacınızın olması kaçınılmazdır. Su geçirmez pantolon söz konusu olduğunda dikkate alınması gereken bazı önemli unsurlar söz konusu olur. Onlarca su geçirmez pantolon arasından nasıl seçim yapacaksınız?

Şunu bir düşünün; bir açık hava aktivitesi planlıyorsunuz ve sonunda su geçirmeyen bir pantolona ihtiyacınız olduğuna karar verdiniz. Alma kararı verdiğinize göre zor kısım geçti değil mi? Tam olarak öyle değil. Gördüğünüz üzere bu seçim de hiç kolay olmayacak. Suya dayanıklı pantolonlar basit bir hedefe sahiptir ancak pantolonun arkasındaki teknoloji ve özellikler o kadar basit değildir. Yakınınızdaki bir outdoor mağazasının dış katman ürünler bölümüne giderseniz, muhtemelen su geçirmez, nefes alabilen ve DWR gibi kelimeler görürsünüz. Peki tüm bunlar ne anlama geliyor? Gelin hep birlikte inceleyelim.

DWR (Dayanıklı Su İtici Güç)

Bir mağazanın su geçirmez ürünler bölümüne gittiğinizde DWR harflerini göreceksiniz. Bu Durable Water Resistant’ı (Dayanıklı Su İtici Gücü) temsil eder. DWR, yüz kumaşına uygulanan bir kimyasaldır ve dış kumaşın suyu emmesini engeller. Yukarıda da bahsettiğimiz üzere, dış tabakanın doymasını ve su yüzünden daha da ağırlaşmasını istemiyoruz. DWR kaplama, dışarıdaki neme direnir ve ağırlaşmayı engeller. İlave bir avantaj olarak da, DWR orta tabakanın nefes almasını engellemez, böylece pantolonlarınız vücut ısısının dışarı çıkmasına izin vermeye devam eder.

Su Geçirmez Pantolon İçin Nefes Alabilen Kumaş

Ne derseniz deyin, su geçirmez nefes alabilen teknoloji sürekli büyümektedir ve su geçirmez pantolon satın alırken dikkate alınması gereken en önemli faktörlerden biridir. Su geçirmez nefes alabilen malzeme iki ana şey yapar:

  • Nemi cildinizden uzaklaştırır,
  • İhtiyacın üstündeki ısının ve terin vücuttan çıkmasını sağlar.

Su geçirmez pantolonlarınızı tuttuğunuzda, tek bir kumaş tabakası gibi görünebilirler, ancak gerçekte bu ince malzeme birlikte preslenen çoklu tabakalardan oluşur. Dış katman (dış etkenlere maruz kalan) genellikle yüz kumaşı olarak anılır. Bu katman, kumaşın suyu emmesini önlemekle yükümlüdür; dış kumaş bu görevi yerine getiremezse kıyafetin ıslak bir katmanla kaplanmasına ve ağırlaşmasına neden olur. İkinci veya orta tabaka, GORE-TEX® kaplamanın bulunduğu yerdir. Bu, gerçek su geçirmez nefes alabilen katmandır ve her zaman yüz katmanının altında kalır, bu yüzden bu kaplamayı göremezsiniz.

Aktivitenize Göre Seçim Yapmak

Su geçirmez pantolon ardındaki önemli teknolojik bileşenleri okuduğunuza göre artık alışverişe başlayabilirsiniz! Elbette bu noktada seçiminiz büyük ölçüde bütçenize ve aktivitenize bağlı olacaktır.

Sırt Çantalı Gezi için Pantolon

Sırt çantalı gezi için en iyi su geçirmez pantolon seçimi yürüyüş için yapılan seçime benzer ancak ek faktörler vardır. Gün içinde çıkacağınız yürüyüşte, yağmur yağmaya başladığında yola devam etmeye hala hevesli olacak mısınız? Bazıları için cevap evet olacaktır ancak birçok kişi aktivitelerini güneşin parladığı kuşların cıvıldadığı bir güne kaydırmak isteyecektir.

Alışveriş yaparken tüm bunlar göz önünde bulundurulmalıdır. 3 katmanlı pantolon seçimi çok daha mantıklı olacaktır. Evet, ürünler biraz daha pahalıdır ama katlandığında küçücük olabilen, dayanıklı, hafif ve daha fazla özelliğe sahip bir pantolon almak her zaman kullanıcı lehinedir. Tabii ki son kararı siz (ve banka hesabınız!) verecek.

Doğa Yürüyüşünde Su Geçirmez Pantolon

En iyi yürüyüş kıyafetini ararken, hem hafif hem de paket hacmi düşük, nefes alabilen ve su geçirmeyen bir pantolon bulmak isteyeceksiniz. Seçtiğiniz aktivitenin doğası gereği, 2 katmanlı bir pantolon, iç astarı yüzünden sizi hem ağır hem de hantal hissettirecektir. 2,5 veya 3 katmanlı bir pantolon seçmek işinizi kolaylaştıracaktır. Dikkat; 3 katmanlı pantolon daha pahalıdır, dolayısıyla bu ürünü ne sıklıkta kullanacağınıza emin değilseniz, bütçenize tekrar göz atmanızı tavsiye ederiz.

Tavsiye Edilen:  Marmot Minimalist pantolon.

Kayak İçin Su Geçirmez Pantolon

Eğer kayak merkezinde zaman geçirecekseniz, 2.5 katmanlı pantolon işinize yarayacaktır. Tepedeyken, nefes alabilir özelliği sayesinde kendi vücut ısınızla boğulmazsınız. Daha rahat ve dinlenebileceğiniz bir ortam olduğu için, 3 katmanlı bir pantolonun özellikleri aktiviteniz için çok fazla gelebilir.

Şehir dışında kimsenin bilmediği ve dolayısıyla sizi yukarı çıkaracak teleski gibi araçların olmadığı yerlerdeki kayakçılar için, 3 katmanlı pantolonu tavsiye ederiz. Yokuş yukarı çıkmak gerçekten çok zorludur, bu aktivitenin yoğunluğu yüksek vücut ısısına ve aşırı terlemeye neden olur. Kışın, ıslak katmanlar hipotermiye neden olabileceğinden, ter içinde kalmış kıyafetlerin giyilmemesine dikkat etmeniz çok önemlidir. Pantolonunun hava geçirgenliği yüksek olmalıdır ve 3.000 metrelik zirvenin tepesinde hafif malzemeli bir ürün, cildinizi çok daha iyi hissettirecektir.

İlginizi çekebilir: Outdoor giyim ürünlerinin bakımı

Balık Tutmada Kullanılabilecek Su Geçirmez Pantolonlar

Birçok balık tutma meraklısı, nehir veya deniz kıyısında beklerken ya yağmura ya da parlak güneşe yakalanır, bu yüzden değişken havaya ayak uydurabilecek bir pantolona ihtiyaç duyarlar. Bu, 2 katmanlı bir pantolonun en iyi seçenek olabileceği duruma bir örnektir. Aracınızdan nehre rahatlıkta ulaşabiliyorsanız, hafif ve katlanabilir bir pantolonun gerekli olmaması büyük bir şanstır. Artı, kardiyo yoğunluğunuz diğer sporlar kadar yüksek değildir, havalandırmaya fazla ihtiyaç duymayacağınızdan dolayı, astar çok önemli değildir.

Tavsiye Edilen:  Simms Vapor Elite pantolon.

Sitemizdeki tüm su geçirmez pantolon modelleri için linke göz atabilirsiniz: Su Geçirmez Pantolon Modelleri

Bu içerikleride beğenebilirsiniz

Yorum Yok

Yanıtla