Dağcılık

UIAA’in Dağ Gezileri için Genel Kuralları

8 Ocak 2018

UIAA Uluslararası Dağcılık Federasyonu‘dur. Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından tanınan UIAA, dağcılıkla alakalı faaliyetlerde kullanılan ekipmanların güvenliğini ve standartlarını düzenlemekte önemli bir role sahiptir. Öyle ki, bugün tırmanış ekipmanlarının UIAA sertifikasına sahip olması kullanım standartlarına uygunluk açısından bir gereklilik halindedir. Ek olarak, bu organizasyon, dağcılığın sürdürülebilir bir faaliyet olarak kalması için çevreyi korumaya odaklıdır.
Bu makalede UIAA’in hiç veya az dağcılık tecrübesi olanlar ve faaliyetlerini güvenli bir şekilde sürdürmek isteyenler için sunduğu genel öneriler bulunmaktadır.

Dağa Gitmeden Önce
Amacınızı ve faaliyet derecenizi sağlık , tecrübe ve fiziksel güç seviyenize göre belirleyin. Kendinize karşı dürüst olun.
Tüm kronik hastalıklar düzgün bir şekilde tedavi edilmelidir. Yanınızda tüm geziyi kapsayacak miktarda ilaç getirmeli; kaybolmaları ihtimaline karşı yedek ilaç bulundurmalısınız.
Sağlığınızla alakalı şüpheleriniz varsa, doktorunuza danışın.
İhtiyacınız olan tüm tıbbi bakım ekipmanlarınız yanınızda olmalı ve bunları nasıl kullanacağınızı dağa gitmeden önce bilmelisiniz. Gezinizi iyi organize edin ve planladığınız faaliyete uygun sağlık sigortası yaptırın.

Yola Çıkmadan
1. Hava durumundan haberdar olmalısınız. Güzergahınızla alakalı bilgiler ve tavsiyeler edinin. Yolculuğunuzu mevcut koşullara ve zaman dilimine adapte edin. Yola çıkmadan önce güzergahınız, varacağınız yer ve dönüş tarihiniz belirlenmiş olsun. Bu bilgileri çevrenizle de paylaşın.
2. Basit ekipmanları unutmayın. (Yeterli miktarda yiyecek ve içecek, uygun kıyafetler, acil durumlar için basit ekipmanlar, ilk yardım çantası, gözlük, şapka, güneş kremi)
3. Yerel kurtarma birimlerinin telefon numaralarını kaydedin, mümkünse rotanız hakkında kendilerini bilgilendirin.

Yolculuk Esnasında
1. Vücudunuzun aktiviteye kademeli olarak uyum sağlaması için ilk otuz dakika yavaş yürüyün.
2. Yeme içme ve dinlenme ihtiyaçlarını mümkünse 2 ila 3 saatte bir görün. Aç veya susuz hissetmiyor olsanız bile yemeli ve çok sıvı tüketmelisiniz. Karbonhidrat açısından zengin gıdalar (kurabiyeler, enerji barları,makarna, bulgur vs.) tüketin. Dağdaki faaliyetinizi bitirmeden alkol tüketmeyin.
3. Çocuklar ve yaşlıların fiziksel dayanıklılığı daha düşüktür. Daha çok dinlenmeli, yemek yemeli ve sıvı tüketmelidirler.
4. 2.500-3.000 metreden yüksek yerlerde, zemin elveriyorsa, uyuyacağınız noktanın bir önceki gün bulunduğunuz yerden 300 ila 500 metreden yüksek olmamasına dikkat edin. Ayrıca tırmandığınız her 3 günün sonunda aynı rakımda bir gece daha geçirmeniz tavsiye edilir. Uyuduğunuz yer mümkünse o gün içinde ulaştığınız en yüksek nokta olmasın.

Aksilik Meydana Gelirse
1. Meteorolojik koşulların kötüye gitmesi durumunda yükseltilerde veya uçurumlarda bulunmayın. Fırtına durumunda yüksek ağaçlardan ve elektrik direklerinden uzak durun. Küçük mağaraları ve kaya yığınlarını tercih etmeyin.
2. Sakat veya hasta insanları geride bırakmayın (Not: Lisan engeli bir risk faktörüdür! Hastayla beraber kalan kişi hastanın dilini konuşabiliyor olmalıdır). Gerekli müdahale yapılmalı, hasar alan kişi soğuktan korunmalı ve gerekirse yardım istenmelidir.
3. Yolculuk esnasında kişilerden biri kendini kötü hissediyorsa hemen dönüş planı yapılmalıdır. Yüksek rakımda kendinizi kötü hissediyorsanız, aksi kanıtlanmadığı müddetçe rakımla alakalı bir durumdan kaynaklanıyordur. Çıkmaya devam etmeyin, kendinizi kötü hissediyor ve durumunuzun kötüye gittiğini düşünüyorsanız derhal geri inin.
4. Haritadaki konumunuzdan her daim haberdar olun veya GPS navigasyonu kullanın. Konumunuzu biliyor olmanız acil durumlarda hayati önem taşır.

Bu içerikleride beğenebilirsiniz

Yorum Yok

Yanıtla