Eğer hayatınızı bir köpekle paylaşıyorsanız onunla bir arada vakit geçirmenin ne kadar keyifli olduğunu da biliyorsunuz demektir. Hepimiz, fırsatımız olduğunda köpeğimizle dışarı çıkmaktan büyük keyif alırız. Ne mutlu ki duygularımız karşılıklı! Dört ayaklı arkadaşlarımız da, bizimle birlikte dışarıda gezmeye bayılırlar. Eğer outdoor aktiviteler yapmaktan hoşlanıyorsanız ve köpeğinizle doğada keyifli vakit geçirmek isterseniz köpekle doğa yürüyüşü yapmak konusunda bilgi sahibi olmanız son derece önemlidir.
Yaşayacağınız deneyimin hem sizin hem de köpeğiniz için eğlenceli ve güvenli olduğundan emin olmak adına dikkat etmeniz gereken bazı hususlar var. İşte köpekle doğa yürüyüşü yaparken işinize yarayacak 10 ipucu.
1. İsimlik ve mikroçip
Hayatlarımızı paylaştığımız dostlarımızı korumanın en iyi yolu onları her ihtimale karşı güvende tutacak yöntemleri uygulamaktır. Köpeğinizle yürüyüş yapmadan önce bir mikroçip yerleştirmenizi tavsiye ederiz. Bu sayede kaybolması ya da başına bir şey gelmesi durumunda onu kolaylıkla bulabilirsiniz. Eğer bu mümkün değilse köpeğinize mutlaka, yürüyüşünüz süresince üzerinde isminizin ve telefon numaranızın yazılı olduğu sudan etkilenmeyen bir boyunluk takın.
2.Köpeğinizin Limitini Bilin
Hayvanlar kendilerini rahatsız hissettikleri durumlar söz konusu olduğunda, bunu insanlar gibi kelimelerle ifade edemiyorlar. Bu sebeple, yorucu ve zorlu bir doğa yürüyüşüne çıktığınızda köpeğinizi yakından takip etmeniz son derece önemlidir. Köpeğiniz kendini rahatsız hissettiğinde genelde bazı belirtiler gösterir. Bunların en belirginleri arkada kalması, hızlı ve sık, ayrıca yüksek sesle nefes alıp vermesi olarak sayılabilir. Eğer köpeğinizde bu tarzda davranışlar gözlemlerseniz, serin bir gölgenin altında birlikte dinlenin. Bu esnada su ve atıştırmalık gibi ihtiyaçları gidermeyi de ihmal etmeyin.
3.Yürüyüş sırasında boyunluk ve kayış gerekli olabilir
Köpekle doğa yürüyüşü yapmak dendiğinde aklınıza köpeğinizin özgürce dolaştığı bir imaj geldiğini biliyoruz. Ancak bazı durumlarda köpeğinizi kayış ile gezdirmeniz herkes için daha iyi olabilir. Örneğin eğer bir ormandaysanız, köpeğiniz duyduğu kokuların peşine takılıp yanınızdan uzaklaşmaya meyilliyse ve çağırmanıza rağmen yanınıza gelmiyorsa kayışla gezdirmek çok daha iyi bir fikirdir. Bu sayede köpeğinizin çevrede olması muhtemel yaban hayvanlarıyla karşılaşarak zarar görmesini önleyebileceğiniz gibi bilmediği bir şeyleri yiyerek zehirlenmesinin de önüne geçebilirsiniz. Aynı şekilde hızlı bir akarsuyun, dik inişlerin olduğu yollarda köpeğinizi yakınınızda tutmaya özen gösterin.
4.Köpeğinizle Önceden Alıştırma Yapın
Yaban hayatında köpeğinizle yürüyüşe çıkmadan önce birkaç temel komut alıştırması yapın. Doğada yapacağınız yürüyüşlerde köpeğinizin en azından gel, git, hayır, dur gibi komutlara ve ismine karşı duyarlı olmasını öneriyoruz. Bu komutlar özellikle köpeğinizi kayışla gezdirmediğiniz zamanlarda yanınıza gelmesini sağlamak ya da uzaklaşmasını önlemek için son derece önemlidir.
“Bırak” komutu da doğa yürüyüşleri süresince işinize yarayabilir. Bu komut sayesinde de, zehirli bir şey yemeye kalkıştığında dikkatini dağıtabilir ve kendinize çağırabilirsiniz. Bu alıştırmaları, doğa yürüyüşüne çıkmadan önce, sizin kontrolünüz altında olan güvenli bir alanda yaptığınızdan emin olun.
Köpeğiniz doğa yürüyüşüne sizinle birlikte çıkmaya yeni başlıyorsa, ilk başlarda küçük mesafeleri yürüyün. Çoğu köpek yürüyüşe çıkma konusunda can atıyor gibi görünür, ancak her köpeğin çok uzun mesafeler boyunca yürüyecek kadar enerjisi olmayabilir. Eğer köpeğinizle birlikte daha uzun yürüyüşler yapmak istiyorsanız, küçük parkurlarda attığınız tur sayısını yavaş yavaş artıracak şekilde beraber antrenman yapabilirsiniz.
5.Köpeğinizin yaşını unutmayın
Yavru köpekler ve yaşlı köpekler (özellikle sağlık sorunu olanlar), yol esnasında sizin ekstra desteğinize ihtiyaç duyabilirler. Eğer köpeğiniz yavruysa veya yaşlıysa, yürüyüş hızınızı köpeğinizin belirlemesine izin verin ve onlara karşı sabırlı olun. Küçük köpekler ve yavrular için, köpeğinizi taşıma amacıyla bir sırt çantası alabilirsiniz. Böylece köpeğiniz sizin kadar hızlı yürüyemiyorsa bile, onu sırtınıza alarak birlikte yürüyüş yapmanın keyfini çıkarabilirsiniz.
6.Atıkları Olduğu Gibi Bırakmayın
Köpeğinizle yürüyüşe çıktığınızda onun atıklarıyla da ilgilenmeniz gerekir. Köpeğinizin atıklarını çevrede olduğu gibi bırakmanız; yalnızca çevredeki insanları rahatsız etmez, aynı zamanda yolun yakınındaki su kanallarını ve ekosistemi etkileyerek çevreye zarar verebilir. Köpeğiniz kakasını yaptığında, eğer gömmek için uygun bir alandaysanız, köpeğinizin dışkısını yeterince derin bir çukura (yaklaşık 20 cm) gömebilirsiniz. Ancak buna uygun olmayan alanlarda, kakayı tıpkı şehir içindeki parklarda yaptığınız gibi paketleyip en yakın çöp kutusuna kadar yanınızda taşımanız gerekir. Kaka torbalarınızı kilitli bir poşette saklayabilir, kendi sırt çantanızda veya köpeğinizin sırt çantasında taşıyabilirsiniz.
7.Su ve Yiyecek
Köpekler de tıpkı bizim gibi, yürüyüş esnasında kalori harcadıkları için fazladan su ve yiyeceğe ihtiyaç duyarlar. Eğer orta uzunlukta bir yürüyüşe çıktıysanız dinlenme molalarında köpeğinize vermek için yüksek kalorili besinleri yanınızda bulundurabilirsiniz. Eğer yürüyüşünüz uzun sürecekse, köpeğinize öğünlerinde daha büyük porsiyonlar verebilirsiniz. Köpeğinize dışarıda içireceğiniz suları mutlaka su filtresinden geçirin. Aksi takdirde kirli sulardan bulaşan pek çok hastalık etkeni, köpeğinizi hasta edebilir.
8.İlk Yardım Çantası Olmazsa Olmazdır
Gerekli tedbirleri alırsanız, yürüyüşünüz esnasında başınıza gelebilecek tersliklerle başa çıkmanız çok daha kolay olur. Bu sebeple hem kendiniz hem de köpeğiniz için ayrı birer ilk yardım çantası taşımalısınız. Köpeğinize ilk yardım müdahalesi yapmayı bilmiyorsanız, veterinerinizden size birkaç önemli noktayı öğretmesini rica edebilirsiniz. Doğada en sık karşılaşacağınız iki ihtimal vardır: Yaralanma durumları ve böceklerin veya bitkilerin sebep olabileceği alerjiler. Bu iki ihtimal gerçekleşecek olursa köpeğinize (ve tabii ki kendinize) nasıl müdahale edeceğinizi mutlaka önceden biliyor olmanız gerekir. Bu gibi durumlarda hangi ilaçları nasıl uygulayacağınızı da önceden veterinerinize danışarak öğrenmeyi ihmal etmeyin.
9.Yollardaki Tehlikelerden Kaçının
Köpeğinizi engebeli yollar, dik inişler, hızlı akan su yolları gibi tehlikelerden uzak tutmaya çaba gösterin. Bu gibi tehlikelere karşı köpeğinizi korumanın en güvenli yolu, yukarıda da bahsettiğimiz üzere, onu kayışla gezdirmektir. Köpeğinizin rahatını biraz bozan bir yöntem olsa da kayışla gezmek, ona zarar gelmesini engellemek için tek seçenek olabilir. Eğer kayış kullanacaksanız boynunu rahatsız etmeyen vücut tipi ürünleri seçebilirsiniz. Aynı şekilde köpeğinizi aşırı soğuklardan ya da yağmurlardan korumak için ona kazak, hırka, yağmurluk vb. kıyafetler giydirmeyi düşünebilirsiniz. Karanlık havalarda köpeğinizi kaybetmemek için ona fosforlu ekipmanlar takmayı da unutmayın.
10.Köpeğinizin Patilerini Koruyun
Muhtemelen insanların büyük bir çoğunluğu, engebeli arazilerde çıplak ayakla yürümek istemez. Köpeğinizin de bu arazilerde çıplak ayakla yürümemesi önemli. Eğer gerekli ve yeterli bakımı yapmazsanız, köpeğinizin patilerinde yaralar gelişebilir. Sarp kayalıklar ve engebeli arazilerde kullanması için, köpeğinize köpek botları alabilirsiniz. Ancak her köpek bu tarz ürünlerle rahat hissetmeyebilir. Bu noktada onların hislerini gözlemlemeyi de unutmayın. Aşırı sıcak veya soğuk zeminler, aşındırıcı topraklar; köpeğinizin patilerini yakabilir veya su toplanmasına sebep olabilir. Bu gibi durumlarla karşılaşıp karşılaşmamanız fark etmeksizin gerekli bakım ürünlerini köpeğinize mutlaka uygulayın.
Tüm önemlemleri aldıktan sonra köpeğinizle harika doğa yürüyüşleri yapmanız için önünüzde hiçbir engel kalmayacak! Şimdiden keyifli yürüyüşler!
Doğa yürüyüşlerinde işinize yarayacak outdoor ekipmanlar için www.kutupayisi.com adresini ziyaret etmeyi unutmayın.
Yorum Yok