Bisiklet

Bisiklet Kazalarında Yapılması Gerekenler

23 Mart 2018

Bisiklet sürmek, eğlenceli olduğu kadar aynı zamanda önemli bir spordur. Bisiklet sürmek, sağlığınız için çok faydalı bir aktivitedir. Sizi kalp krizinden, yüksek tansiyondan, akciğer hastalıklarından korur. Bisiklet sürerken vücuttaki kasların hemen hepsi çalıştığı için kas gelişimi açısından son derece etkilidir. Aynı zamanda bisiklet sürmenin zihin açısından rahatlatıcı bir etkisi de bulunmaktadır.  Ruh sağlığınıza faydalı olan bu spor aynı zamanda kilo vermenize ve sağlıklı bir vücuda sahip olmanızda da size yardım edebilir. Sağlıklı olan her birey, her yaşta bisiklet kullanabilir. Bisiklet insana faydalı olduğu kadar aynı zamanda çevre dostudur. Masrafsız bir ulaşım aracıdır ve doğaya zararı yoktur. Bu yüzden bisiklet kullananların sayısı, bilinçlenen toplumlar ile birlikle zaman içinde artmaktadır. Bisiklet sürenlerin artması ve bisikletlilerin trafiğe aktif olarak katılması şimdiye kadar çok fazla uygulanmayan bazı kuralların uygulanmasını gerekli hale getirmiştir. Bisiklet sürmenin birtakım kuralları bulunmaktadır. Bu kurallara uyulmadığı takdirde istenmeyen kazalarla karşılaşmak ise kuvvetle muhtemeldir.

Bisiklet Kazalarını Nasıl Önleyebilirsiniz?

Bisiklet sürerken kullanmanız gereken bazı olmazsa olmaz ekipmanlar vardır. Bu ekipmanlar sizi karşılaşabileceğiniz muhtemel tehlikelerden ve yaralanmalardan korur. Bu ekipmanların en önemlisi kasktır. Kask, sizi kazalardan koruyacak en önemli ekipmandır. Bisiklet kazalarında ölüm riski düşüktür fakat kafa travmaları sık görülmektedir. Bu tür istenmeyen durumlar ile karşılaşmamak için mutlaka kask kullanmalısınız, kask hayat kurtarıcınız olabilir.
Uzun süreli kullanımlarda bisiklet eldiveni de kask kadar önemlidir. Bisiklet eldiveni, ellerinizdeki terlemenin yaratacağı sorunları engeller. Bunun yanında olası bir düşüş anında refleks olarak ellerinizle yere temas etmek isteyebilirsiniz. Bisiklet eldiveni bu noktada ellerinizin yere teması ile oluşabilecek yabancı cisim batmalarını ve deri zedelenmelerinin önüne geçer.
Bisiklet sürerken, koruyucu olarak bisiklet gözlüğünüz, diz ve dirseklerinizi koruyacak aparatların olması gereklidir. Bu ekipmanların dışında bisikletinizin aydınlatmalarının da çalışıyor olmasına dikkat etmelisiniz. Bisikletinizin rutin kontrollerini ihmal etmemek de sağlıklı bir sürüş için oldukça önemlidir.
Daha önce hiç bisiklet kullanmadıysanız, bisikletinizi alırken kullanım amacınıza uygun olan bisikleti almaya özen göstermelisiniz. Bu konuda satış danışmanlarından yardım alabileceğiniz gibi konu ile ilgili araştırma yapabilir, konu ile ilgilenen yetkililerden yardım isteyebilirsiniz.

Bisiklet Kazası Yaşadığınızda Yapmanız Gerekenler

Her ne kadar kazalardan korunuyor olsak bile mesafeler arttığında kaza riski de buna bağlantılı olarak artmaktadır. Bisiklet kazaları, zemin ıslak olduğunda düz yolda bile gerçekleşebilir. Olası bir kaza durumunda, yere düşmeniz halinde öncelikle hareket etmeden vücudunuzu dinlemeye ve herhangi bir kısmında sorun olup olmadığını anlamaya çalışın. Trafiğin olduğu bir alandaysanız ve yapabiliyorsanız hemen yol kenarına geçmenizde ikinci bir kazayı engellemeniz açısından fayda var.

İlginizi çekebilir: Dağ bisikleti neden tercih edilir?

Hareket edebiliyorsanız öncelikle eklemlerinizi ve vücudunuzdaki sıyrıkları kontrol edin ve gerekiyorsa hastaneye gidin. Vücudunuzda bir sorun olmadığına emin olduktan sonra bisikletinizi kontrol etme kısmına geçebilirsiniz.
Eğer zincirli bir bisiklet kullanıyorsanız önce zincirinizi ve ardından vitesleri kontrol etmeye başlayın. Bisikletin arka aktarıcısında bir yamulma olup olmadığını kontrol etmek için de vitesi en büyük rubleye alarak arka aktarıcının janta değip değmediğini kontrol edebilirsiniz. Ön ve arka jantları kontrol edip kayıp kaymadığını tespit edebilirsiniz.  Bazı kazalardan sonra frenlerin sistemi bozulabilir. O nedenle frenlerinizi kontrol ederek doğru çalıştıklarından emin olabilirsiniz. Pedalı elinizle birkaç tur çevirerek aksamını kontrol edebilirsiniz. Bu tür rutin kontrolleri yaptıktan sonra bir hasar yoksa yolunuza devam edebilirsiniz fakat şiddetli bir kaza yaşadıysanız hemen yardım çağırmalı veya çevredekilerden yardım çağırmalarını istemelisiniz. Eğer çevrenizde profesyonel bir sağlıkçı veya ilk yardımcı belgesi olan biri yoksa çevredekilerin vücudunuza müdahale etmelerine engel olmalı ve bedeninizi hareket ettirmeden gelecek profesyonel yardımı beklemelisiniz. Ağır kazalardan sonra hareket etmek, vücudunuzda kalıcı hasarlara sebep olabilir. O nedenle profesyonel yardım gelene kadar beklemeniz kendiniz için yapacağınız en önemli şeydir.

Bu içerikleride beğenebilirsiniz

Yorum Yok

Yanıtla