Açık havada vakit geçirmekten hoşlanıyor olsak da son derece bunaltıcı olabilen yaz sıcaklarında bazen dışarıya çıkmaya bile üşenebiliyoruz. Fiziksel olarak zorlayıcı olan sıcaklık, özellikle iş yazın doğa yürüyüşü yapmaya geldiğinde hazırlıksızsanız tehlikeli olabilir. Yaz yürüyüşünüzü siz ve sevdikleriniz için güvenli ve eğlenceli bir deneyim haline getirmeye yardımcı olabilecek bazı ipuçları ve aksesuarlar hakkında bilgi edinmek isterseniz bu yazı tam size göre. İşte yaz yürüyüşleri için 5 ipucu.
Bol bol su için
Hepimiz susuz kalmanın ne kadar tehlikeli olduğunu biliyoruz. Yaz yürüyüşleri yaparken en çok dikkat etmeniz gereken şey yeterince su aldığınızdan emin olmaktır. O yüzden hem yürüyüş öncesinde hem de yürüyüş sırasında bol bol su içmeyi ihmal etmeyin. Yazın sıcak havada suyunuzu soğuk bir şekilde yanınızda taşımak için sitemizdeki matara modellerine göz atın: Su Mataraları
İnsan vücudu yürüyüş yaparken terledikçe sadece su kaybetmekle kalmaz, aynı zamanda önemli mineral ve elektrolitleri de kaybeder. Eğer tüm gün yürüyüş yapmayı planlıyorsanız, elektrolit takviyeleri ve su ile birlikte tuz almak iyi bir fikir olabilir.
Bu yazı da ilginizi çekebilir: Doğa Aktivitelerinde Susuz Kalmayın
Hafif, teri dışarı atan kıyafetler giyin; pamuklu kıyafetlerden kaçının
Yazın yürüyüş yaparken giyeceğiniz kıyafetler hem rahatlık hem de işlevsellik açısından önemlidir. Güneş ışınlarını emen koyu renk kıyafetler yerine bunları yansıtacak açık renk kıyafetler giymeye özen gösterin. Yürüyüş sırasında terleyeceğiniz için teri emen ve ıslak kalmanıza yol açan pamuk kıyafetler yerine teri vücudunuzdan uzaklaştıran sentetik kıyafetler tercih edin.
Aynı şekilde yürüyüşünüz sırasında şapka takarak ve güneş kremi kullanarak güneşin zararlı etkilerinden korunmanız son derece önemlidir. Kollarınız, boynunuz, bacaklarınız ve güneşe maruz kalan cildinizin diğer bölgeleri için yüksek SPF güneş kremi alın. Gerektiğinde tekrar uyguladığınızdan emin olun.
Yürüyüşünüze erken başlayın
Yürüyüşe ne kadar erken başlarsanız kavurucu güneşin etkilerinden de bir o kadar uzak olursunuz. Günün en sıcak zamanı genellikle öğleden sonra 1 ve 3 arasında yaşanır. Yürüyüşünüzü sabah tamamlayabilirseniz, bunaltıcı sıcaklardan kurtulabilirsiniz. Bir yürüyüşü günün erken saatlerinde bitirmek aynı zamanda daha üretken hissettirebilir ve yürüyüşünüz için toparlanmanız için gerekli zamanı verir.
Yeterince dinlendiğinizden emin olun
Aşırı sıcaklıktan ve bitkinlikten kaçınmak ve yürüyüşün daha zorlu kısımlarına hazırlanmak için vücudunuza toparlanması açısından zaman vermeniz çok önemlidir. Yürüyüşünüz boyunca bulduğunuz gölgelerde dinlenerek güneş koruyucunuzu yenileyebilir, ufak bir şeyler atıştırabilr veya sadece manzarayı izleyebilirsiniz.
Sıcak çarpmasının belirtilerini öğrenin
Sıcak havalarda fiziksel aktivite zaman zaman tehlikeli olabilir. Olası bir sıcak çarpmasının belirtilerini öğrenmek sizin veya bir başka yürüyüşçünün hayatını kurtarabilir. Sıcak çarpmasının ilk semptomları baş ağrısı, baş dönmesi, aşırı terleme, kesik kesik nefes alma ve kas krampları şeklinde oluşmaya başlar. Bu semptomları hissettiğinizde, hemen gölgede veya serin bir yerde dinlenerek vücut ısınızı düşürmeniz önemlidir. Bu semptomların sıcak çarpmasına dönüştüğü hallerde bir an önce hastaneye gidilmesi gerekir.
Keyifli ve sağlıklı bir yaz yürüyüşü yapmak için ihtiyaçlarınızı bilmeniz ve kendinizi takip ederek düzenli olarak karşılamanız önemlidir. Hazırlıklı olduğunuz sürece harika bir yaz yürüyüşü yapacağınızdan şüpheniz olmasın.
Yürüyüşünüz esnasında ihtiyaç duyabileceğiniz yüryüş malzemelerini bulmak için sitemize göz atmayı unutmayın: Yürüyüş Malzemeleri
Yorum Yok