Kamp yapmak, doğa ile baş başa kalmak için en keyifli aktivitelerden biri. Üstelik bu aktivite hava sıcaklıklarının azaldığı sonbahar ve kış aylarında da son derece eğlenceli olabilir. Tabii doğru ekipmanınız varsa. Özellikle sizi hava koşullarından koruyacak en önemli katman olan çadırınız doğruysa… Peki sonbahar ve kış için çadır seçerken nelere dikkat edilmesi gerekiyor?
Bu yazıda soğuk hava için çadır seçerken dikkat edilecek noktaların bir bir üzerinden geçiyoruz. Eğer sonbahar ve kış için uygun çadır arıyorsanız bu yazıyı okumadan çadırınızı almayın.
Öncelikle çadır seçerken göz önünde bulundurmanız gereken genel konulardan bahsedeceğiz ve ardından sonbahar ve kış için en uygun çadırların hangileri olduğuna değineceğiz. Hazırsanız başlayalım.
Soğuk kamplarda sıcak içeceklerinizi güvenle saklayabileceğiniz sıcak su termosları için sitemize göz atın: Termoslar
Çadır Seçerken Neye Göre Karar Vermeliyiz?
Çadır seçerken; mevsim, bölge, çadırda kalacak kişi sayısı, ağırlık, faaliyet gibi birçok unsuru aynı anda değerlendirmeniz gerekir. Farklı kamp çadırı modelleri, yılın her dönemi kamp yapabilmenize olanak tanırken bazıları yalnızca belli mevsimler için uygundur.
Doğru kamp çadırı seçerek yaz aylarının sıcağından, kış aylarının soğuğundan, yağmurdan ya da kardan korunabilirsiniz. Bu yazıda sonbahar ve kış için çadır seçerken dikkat etmeniz gerekenleri derledik.
Sonbahar ve kış için çadır modelleri için sitemize göz atmayı unutmayın: Kamp Çadırı Modelleri
Çadır Katmanları ve Diğer Malzemeler
Sonbahar ve kış için çadır seçimine geçmeden önce çadırlar hakkında ufak bir bilgi vererek başlayalım. Böylece çadır seçimini etkileyen faktörleri daha iyi görebiliriz.
Kamp çadırları temelde taban, iç katman ve dış katman olmak üzere üç ana bölümden oluşur. Taban kısmı, yalıtım için de kullanılan, delinme ve yırtılmalara karşı dayanıklı ve su geçirmez materyalden yapılır.
Dış katman sizi hava koşullarından koruyan ana katmandır. İçeride bulunan iç katman ise, hava sirkülasyonuna izin veren kumaştan üretilir. Bu sayede dış katmanda yoğuşma nedeniyle oluşan nemin çadırın içine girmesini engelleyen bir havalandırma boşluğu yaratır.
Çadırın iskeleti olan ve dayanıklılığın en belirleyici unsuru kabul edilen poller, alüminyum, karbon ya da fiber malzemeden üretilir. Çadırı yere sabitlemek için kullanılan çadır kazıkları ve rüzgarlı havalarda kazıklara eklenen gerdirme ipleri diğer parçalar arasında yer alır.
Havalandırma pencereleri, sırt çantası, ayakkabı ya da mutfak gereçleri gibi eşyaların çadırın yaşam alanı dışında depolanmasını sağlayan bagaj bölümü ve kar etekleri ise kullanışlılığı artıran diğer parçalardır.
Mevsime Göre Kamp Çadırları
Kamp çadırlarının mevsime göre farklı özellikleri vardır. Bu özellikler kumaş yapısından çadırın şekline ve ek parçalarına göre değişiklikler gösterebilir.
Örneğin kar etekleri yalnızca kışlık çadırlarda bulunur. Aynı şekilde yazlık bir çadırın su geçirmezlik özelliği kışlık bir çadıra göre daha az olabilir.
Çadırlar bu özelliklerine göre 2 mevsimlik, 3 mevsimlik, 4 mevsimlik, 5 mevsimlik, yüksek irtifa çadırları, ekspedisyon çadırları gibi farklı isimlerle anılabilirler.
Bu yazı da ilginizi çekebilir: Kışın Sıcak Kalmak için 5 İpucu
Sonbahar ve Kış için Çadır Seçimi Nasıl Olmalı?
Sonbahar ve kış için çadır seçimi söz konusu olduğunda 3 mevsimlik ve 4 mevsimlik çadırlardan bahsetmemiz gerekir. Ayrıca 5 mevsimlik çadırlar da yoğun karlı ve rüzgarlı olan etkinlikler için tercih edilebilir.
3 Mevsim Çadırlar
Ortalama 3000 mm’ye kadar su geçirmezlik özelliği bulunan 3 mevsim kamp çadırı modelleri genellikle ilkbahar, yaz ve sonbahar aylarında tercih edilir.
3 mevsim çadırlar kısa süreli hafif yağmurlarda sizi ıslanmaktan ve rüzgardan korur. Bu nedenle bölgenin özelliğine ve hava durumuna göre sonbahar kampı için 3 mevsim çadır modelleri tercih edilebilir.
3 mevsim çadırlarda genel olarak alüminyum ve karbon pollere göre daha dayanıksız olan fiber poller kullanılır. Hem fiber poller kullanılması hem de uzun süreli yoğun yağışa karşı etkili koruma sağlamaması nedeniyle üç dört günden fazla sürecek sonbahar kamplarında 3 mevsim çadır yeterli olmayabilir.
Yani 3 mevsim çadırları sonbaharda hava sıcaklığına uygun uyku tulumları ile destekleyerek birkaç günlük kamplarda rahatlıkla kullanabilirsiniz. Ancak daha sert hava koşulları ve uzun süreli sonbahar kampları için 3 mevsim çadırlara göre daha dayanıklı olan 4 mevsim çadır modellerini kullanabilirsiniz.
4 Mevsim Çadırlar
Her mevsim kullanıma uygun olarak tasarlanan; kazıkları, polleri ve kumaşı rüzgara ve kara dayanıklı olan 4 mevsim çadır modelleri, genel olarak 8000 mm’ye kadar suya dayanıklıdır. Sonbahar ve kış için çadır arıyorsanız 4 mevsimlik çadırları tercih edebilirsiniz.
Kışın kullanmaya uygun olan 4 mevsim çadırlarda fiberden daha dayanıklı olan alüminyum poller bulunur. Kar etekli 4 mevsim çadır modelleri zorlu hava koşullarında ekstra konfor ve güvenlik sunar. Çünkü kar etekleri, çadırın dış katmanının toprak veya karın altına gömülmesini sağlayarak bir taraftan çadırın fırtınaya karşı dayanıklılığını artırır bir taraftan da karın çadır üzerinde birikmesini engeller.
5 Mevsim Çadırlar
Yoğun kış şartlarına uygun ancak 4 mevsim çadırlara göre daha ağır olan 5 mevsim çadırlarda alüminyum veya karbon poller bulunur. Oldukça dayanıklı tabana sahip 5 mevsim çadırlar en sert rüzgarlara, sağanak yağışlara ve kara karşı etkili koruma sunar.
Dağcılar tarafından tercih edilen 5 mevsim çadırları diğer çadır türlerinden ayıran en temel özellikler arasında kar eteklerinin olması ve aerodinamik yapıları yer alıyor. Kar etekleri fırtınanın çadırın altına girerek çadırı uçurmasını ve karın çadır üzerine yığılmasını önler.
Eğer dağcılık, tırmanış gibi faaliyetler yapıyorsanız ve zorlu hava koşullarında kullanmak için kare ve fırtınaya dayanıklı bir çadır arıyorsanız 5 mevsim çadırları tercih edebilirsiniz.
Sonbahar ve kış için çadır modelleri için sitemize göz atmayı unutmayın: Kamp Çadırı Modelleri
Mevsime ve ihtiyacınıza göre bir çadır seçimi yapmanız güvenli bir çadır kampı yapmanız için ilk koşuldur. Malzemelerinizi doğru seçin ve kış kamplarınızın tadını çıkarın.
1 Yorum
Çok faydalı bir bilgi oldu benim için.