Her acemi dağ bisikletçisi, bisikletin üzerindeki ilk zamanlarını hatırlar. Ama bu maceraları normal bir sürüşten farklı kılan; kayaların, akarsuların ve hiçbir anlam ifade etmeyen her türlü farklı engebeli arazide yaşanmasıdır.
Eğlenceli ve heyecan verici bir macera, ancak aynı zamanda korkutucu ve sinir bozucu olabilir. Bu serüven, zamanla daha alışılmış ve daha keyifli bir hal alır. Ancak, yeni başlayan herkesin; bu alanda tecrübeli insanlardan birkaç önemli ipucu alması gerektiği de su götürmez bir gerçek. İşte dağ bisikleti için ipuçları.
Fizik Kurallarından Yararlanın
Dağ bisikleti sürüşlerinde sarp kayalıklar ve dik yokuşlar da dahil pek çok zorlu araziyle başa çıkmak zorunda kalacaksınız. Zorlu bir yokuşu tırmanırken, ağırlığınızı öne doğru verin ve çekişinizi sürdürebilmek için ağırlık merkezinizi ön tarafta tutmak amacıyla başınızı öne doğru eğin.
Yokuş aşağı doğru inerken ise aynı mantığın tersini uygulayın. Ağırlığınızı selenin arkasına ve arka tekerleğin üzerine vererek yol tutuşunuzu kontrol altına alın. (Aslında tüm bunlar yol bisikletleri için de geçerlidir.)
Fren Yaparken Dikkatli Olun
Dağ bisikleti serüvenine yeni başlayan biri olarak, bir noktada her iki frene birden tüm gücünüzle basma fikri içgüdüsel olarak sizi dürtecek. Bu dürtüye karşı koyun! Dağ bisikleti frenleri, hızınızı ayarlamak için yalnızca bir veya iki parmağa ihtiyaç duyacak kadar hassastır.
Sarp kayalar veya patika virajları gibi zorlu engellerden önce hızınızı ayarlayın ve ardından hızınızı buralarda korumaya çalışın. Kendinizi çok keskin bir viraja girerken bulursanız, ön frenden elinizi uzak tutun. Ön lastiğinizi durdurmanız, bisikletinizi ani bir kaymaya sürükler ve bu da muhtemelen sizi bisikletinizin önünden fırlatıp atmaya yetecektir. Bunun yerine arka freni sıkın. Ani bir sağ frende de kayabilirsiniz, ancak sağlam durma olasılığınız ön frene göre çok daha yüksektir.
Tüm Vitesleri Kullanın
Dağ bisikleti yolları, çok fazla iniş ve çıkışa sahip olan engebeli arazi yapılarına sahiptirler. Engellerle karşılaşmadan önce arazideki değişiklikleri takip ederek vites değiştirin. Vitesinizi sürekli kontrol altında tutmak, en yakın arkadaşınız olan momentumu da yanınızdan ayırmayacaktır.
Süspansiyonunuzu Ayarlayın
Bugün, piyasadaki dağ bisikletlerinin çoğu en az bir adet önde süspansiyon sistemi bulundurur; hatta çoğu bisiklette arka kısım için de bir amortisör mevcuttur. Bunlar, tekerlekler dönerken karşınıza çıkan büyük tümsekleri neredeyse yok eden sihirli sistemlerdir. Ancak, yalnızca aktif hale getirildiklerinde çalışırlar.
Yeni başlayan biri olarak, süspansiyon sistemlerinin ince ayrıntılarını öğrenmek için biraz zaman ayırabilirsiniz. Ancak, süspansiyonun nasıl açılıp kapandığını da öğrendiğinizden emin olun. Bu, sizi bir çukur veya tümseğe girdiğinizde kaza yapmaktan koruyacaktır.
Çevrenize Geniş Bir Açıyla Bakın
Çarpmak istemediğiniz o kayaya doğrudan bakmak, ona çarpmanızı daha kolay bir hale getirir. Buna “hedef sabitleme” denir; bisikletiniz veya kullandığınız herhangi bir araç, gözlerinizin odaklandığı yöne gitme eğilimindedir. Bunun yerine, gerçekten gitmek istediğiniz yere giden engellerin ötesine bakın. Çenenizi yere paralelleyin, gözlerinizi ufka doğru çevirin ve önünüzdeki engelleri aşmak için mümkün olduğunca patikadan aşağıya bakmaya çalışın.
Yola Çıkmadan Önce Bisikletinizin Temel Bakım ve Onarımlarını Tamamlayın
Arazinin engebeli yapısı sebebiyle arızalar, çoğunlukla arazideyken gerçekleşir. İşler istediğiniz gibi gitmediğinde durumu lehinize çevireceğinizden emin olmak için bazı temel onarımlarınızı tamamlayın. En azından jant, lastik, dişli tamirini öğrenmeye çalışın. Vites değiştirme aksında herhangi bir sorun meydana gelmesi durumunda da ne yapacağınızı öğrenin. Bisikletinizi aldığınız mağaza veya tamir dükkânından bu bilgileri edinebilirsiniz.
İhtiyaçlarınızı Yanınızda Bulundurun
Dağ bisikleti sürüşüne çıkmak; genellikle engebeli arazilere gireceğiniz veya yollarda kısa süreliğine kaybolacağınız için tahmin ettiğinizden çok daha uzun sürer ve ormanda market bulmanız imkansızdır. O yüzden yanınızda ihtiyacınız olduğunu düşündüğünüzden daha fazla yiyecek ve su bulundurun.
Bununla birlikte; bazen bir şeyler ters gidebilir ve böyle zamanlarda telefonunuz çekmediği için yardım çağıramayabilirsiniz. O nedenle yedek lastik, pompa, çok amaçlı çakı gibi aletleri yanınızda bulundurun. İhtiyacınız olan her şeye sahip olduğunuzda, bunu bilmenin verdiği huzurla daha fazla rahatlayacak ve yolculuğunuzdan daha çok keyif alacaksınız.
Umarız paylaştığımız bu yedi ipucu dağ bisikletine yeni başlayanlar için İpuçları
Yorum Yok