Bisiklet sürmek hangi yaşta olursanız olun, oldukça faydalı bir aktivitedir. Bisiklet sürmek; bacak, kalça, ve mide bölgelerinizdeki kas yoğunluğunu arttırmaya yardımcı olur. Bisiklet sürerken dengede kalmak için ciddi bir efor sarf edilir. Bu efor, yoğunluğuna göre vücutta bulunan kasların çalışma sıklığını da değiştirir. Düz bir yolda sürülen bisiklet ile yokuş çıkarken sürülen bisiklet arasında efor bakımından çok büyük farklılıklar vardır. Yakılan kalorileri, rota, sürüş stili, kondisyon gibi etmenler çok etkilemektedir.
Kullanılan alt vücut kasları
Uyluk önü kasları
Uyluk arkası kasları
Baldır kasları
Kalça fleksörleri
Kalça kasları
Ayak düzlemleri
Ayağın bükülmesini sağlayan kaslar
Pedal çevirme hareketi esnasında bu kasların hepsi belli bir sırayla çalışır.
Kullanılan üst vücut kasları
Karın kasları
Kol kasları
Göğüs ve omuz kasları
Boyun kasları
Sırt kasları
Bisiklet kullanırken aktif olan üst vücut kasları, destek ve stabilizasyon için hareket etmektedir. Serbest sürüş, dinamik sürüş ve down hill branşlarda üst vücut kasları normal sürüş stiline kıyasla çok daha aktiflerdir. Bisiklet sürerken kaslarınız sağlığınız için oldukça faydalı hareketleri yapabilmektedir.
İlginizi çekebilir: Bisiklet kazalarında yapılması gerekenler
Her spor başlangıcında olduğu gibi bisiklet sürmeden önce de ısınma hareketlerini yapmayı ihmal etmeyin. Bisikletinizin selesi size uygun olsun. Hava şartlarına uygun giysilerinizi ve ekipmanlarınızı kullanmaya özen gösterin. Bisikletiniz sizin tarzınıza uygun olmalı. Bacak kaslarınızın gelişmesi için sık sık bisiklet sürün, bisiklet sürmek zamanla kondisyonunuzu da arttıracaktır. Sert bir egzersiz yapmak isterseniz bisikletinizle yokuş çıkmaya başlayabilirsiniz. Eğer bir bisikletiniz yoksa, sağlığınız için hemen bir bisiklet alın ve sporunuza başlayın. Kutupayısı‘nda bulunan bisiklet modellerini incelemeyi de sakın unutmayın! 🙂
Yorum Yok