Yaz aylarında yeterince su içmek, her zaman olduğundan daha önemlidir. Çünkü hava sıcaklıkları arttığında vücut daha hızlı su kaybeder ve kaybettiği suyu yerine koymak hayati önem kazanır. Dehidrasyon, vücudunuzun ne kadar su kaybettiğine veya ne kadar uzun süredir yerine konmadığına bağlı olarak hafif, orta veya şiddetli olabilir ve bazı durumlarda ciddi sonuçlar doğurabilir. O nedenle sıcak havalarda dehidrasyonu önlemek için su tüketimine dikkat etmek büyük önem kazanır. Peki yaz aylarında dehidrasyonu önlemek için neler yapılmalı?
Dehidrasyon nasıl anlaşılır? Belirtileri Nelerdir?
Hafif dehidrasyon yaşandığında, baş dönmesi, baş ağrısı, ağız kuruluğu, yorgunluk gibi belirtiler başlayabilir. Bu belirtiler size, su içmenizin zamanının geldiğini söyleyen belirtilerdir. Şiddetli dehidrasyon veya sıcak çarpması, vücudun sıcaklığı güvenli olmayan seviyelere ulaşmaya başladığında meydana gelir. Dehidrasyonun bu aşamasında, kişi bayılabilir, halüsinasyon görmeye başlayabilir ve hatta nöbet geçirebilir. Bazı durumlarda ilk yardım yeterli olmaz; acil tıbbi yardım gerekebilir.
Dehidrasyonu Önlemek İçin 5 İpucu
Su, insan vücudunun en temel ihtiyaçlarından biridir. Dehidrasyon, vücudumuz terlediğinde ve kaybedilen su yerine konmadığında gerçekleşir. Susuz kaldığınızda önemli olan bir diğer şey de elektrolitlerdir. Vücut, elektrolitlere de ihtiyaç duyar.
Dehidrasyon yılın her zamanında olabilir ancak kamp, yürüyüş, tırmanış gibi fiziksel aktivitelerin yapıldığı yaz sıcaklarında daha sık görülür. Dehidrasyona karşı en iyi savunma; önlem almaktır. Sıcak havalarda serin kalmak ve sıvı alımınızda, aktivitelerinizde ve giysilerinizde basit değişiklikler yapmak, güvende ve sağlıklı kalmanıza yardımcı olabilir. Yaz aylarında dehidrasyonu önlemek için neler yapılmalı konusunda, aşağıda sıraladığımız 5 öneriyi göz önünde bulundurmayı unutmayın.
1.Su içmek için susamayı beklemeyin
Su içmek için susayana kadar beklemeyin. O zamana kadar zaten biraz susuz kalmışsınız demektir. Özellikle aktifseniz, hava sıcak olduğunda normalden daha fazla sıvı tüketin. Mümkünse gün boyunca sık sık su yudumlayın. Bunun için yanınızda her zaman kişisel mataranızı taşıyabilirsiniz. Sitemizdeki sağlıklı matara ve termos modellerine göz atmak için tıklayın: Matara ve Termoslar
Eğer suyun tadını sevmiyorsanız suyunuzu taze meyvelerle tatlandırmayı deneyin ya da su bakımından zengin meyveler yiyin. Karpuz, çilek, kavun, şeftali, ananas su oranı yüksek olan meyvelerden bazılarıdır. Su açısından zengin sebzeler arasında ise salatalık, yeşil yapraklı sebzeler, turp, kereviz, kabak ve domates bulunur.
2.Hava sıcaklığının yüksek olduğu zamanlarda dışarı çıkmayın
Hava çok sıcak olduğunda içeride kalmaya özen gösterin. Yapacağınız açık hava aktivitelerini sabahın erken saatlerinde veya akşamları planlayın. Özellikle ışınların en kuvvetli olduğu saat 10:00 ile 14:00 arasında güneşe maruz kalmaktan kaçının. Eğer bir açık hava faaliyetindeyseniz bu saatleri gölgelik alanlarda geçirmeye gayret edin.
3.Doğru kıyafetleri giyin
Sıcak havalarda cildinizin nefes almasını sağlayan hafif ve bol giysiler giyin. Koyu renkler ısıyı emer, bu nedenle daha açık tonları tercih edin. Eğer imkanınız varsa ultraviyole kumaşa sahip gömlekler, bandanalar, şapkalar ve pantolonlar kullanın. Güneşte başınızı serin tutmak için geniş kenarlı bir şapka giyin Güneş yanıklarını önlemek için güneş kremi kullanın.
4.Dehidrasyon belirtilerinin farkında olun
Baş dönmesi, baş ağrısı, ağız kuruluğu, yorgunluk gibi belirtiler ilk aşamalarda ortaya çıkan belirtilerdir. Bu belirtilerin farkında olun ve mümkünse henüz bu belirtiler ortaya çıkmadan önce su tüketiminizi ayarlayın. Birlikte faaliyet yaptığınız arkadaşlarınızı ve aile bireylerinizi su tüketmeleri konusunda uyarın. Özellikle küçük çocuklar ve yaşlıların bol sıvı tüketmesine dikkat edin.
5.Su tüketiminizi ayarlayın
Yetişkin erkeklerin günde yaklaşık 3,7 litre ve yetişkin kadınların günde yaklaşık 2,7 litre sıvı alması önerilir. 9-12 yaş arası çocuklar için günde 1,5 litre önerilir. Ancak elbette bunların yalnızca genel öneriler olduğu unutulmamalıdır. Kişisel yaşam tarzınıza ve metabolizmanıza göre daha fazla veya daha az suya ihtiyacınız olabilir. Hava sıcaklıkları ve yapılan fiziksel aktivite arttığında ihtiyacınız olan su miktarı birkaç katına çıkabilir.
Sıcak yaz aylarında yapacağınız aktivitelerde dehidrasyonu önlemek için verdiğimiz bu ipuçlarını aklınızda bulundurmayı unutmayın. Kişisel su mataranızı yanınızda taşıyarak suyunuzu devamlı yanınızda bulundurabilir ve böylece sık sık içebilirsiniz.
Sitemizde yer alan suyunuzu sağlıklı bir şekilde taşıyabileceğiniz matara ve termos modellerine göz atmak için tıklayın: Matara ve Termoslar
Yorum Yok