Orman yangınları doğal sebeplerden veya beşeri nedenlerden dolayı çıkabilir. Orman yangınına neden olan doğal sebepler arasında; yüksek sıcaklık, yanardağ patlamaları, yıldırım düşmesi gibi etkenleri sayabiliriz. Beşeri davranışlar nedeniyle meydana gelen orman yangınları ise çoğunlukla ihmaller ve dikkatsizlikler nedeniyle ortaya çıkar. Sigaraların söndürülmeden atılması, arazide yakılan ateşlerin doğru şekilde söndürülmemesi, doğaya atılan camların mercek etkisi yaratması gibi beşeri nedenler yangına sebep olabilir. Özellikle son yıllarda nüfusun artması, insanların büyük şehirlerden kaçarak bilinçsizce doğaya yönelmesi ve bilinçlendirme faaliyetlerinin geliştirilmemesi nedeniyle orman yangınları dünyada çok ciddi bir sorun haline gelmiştir. Her bir orman yangını büyüklüğü önemli olmaksızın ekolojik olarak çok büyük zararlara sebep olmaktadır. Yangının başladığı alandaki bitki örtüsünün tahrip olması, hayvan ve bitki habitatının zarar görmesi, tekrar ağaçlandırma çalışmalarının yapılamaması bu zararlardan sadece birkaçıdır. Büyük resimdeki en büyük sorun ise orman yangınlarının sebep olduğu iklim değişikliği ve kuraklıktır.
Yaz ayları, orman yangınlarının en çok olduğu aylardır. Uzun süre yağmur yağmayan yaz aylarında orman yangınlarında ciddi bir artış görülmektedir. Amerika, Fransa, Avustralya, Afrika gibi ülkeler, orman yangınlarının sıklıkla yaşandığı ülkelerdir. Bu gibi ülkelerde yangınların önlenmesi için alınan çok sayıda tedbir vardır. Ormanda çıkan yangın küçükken söndürülmezse çok büyük alana yayılabilir ve telafisi mümkün olmayan tahribatlara yol açabilir. Ormanlık alanlarda bu yayılmaları önleyebilmek için yangın gözetleme kuleleri bulunmaktadır. Bu kuleler yangının büyümeden fark edilmesi için oldukça önemlidir. Kuleler sayesinde tehlike daha başlamışken fark edilir ve tehlike fark edildiğinde duruma hızlıca müdahale edilerek henüz başlamış olan yangın kolayca söndürülebilir. Bazı durumlarda yanlış ağaç dikimi yapılmış olması nedeniyle itfaiye araçlarının yangın yerine ulaşması neredeyse imkansız hale gelir. Böyle bir durumda yangının büyümesi kaçınılmaz olacaktır. Yangın büyümüşse, itfaiyeciler helikopterlerle ya da uçaklardan paraşütle atlayarak hızla yangın yerine ulaşıp, çalışmalarını hızlandırabilirler. Yangın söndürme işlemi sırasında, ekipler en küçük yangın sönene kadar alanı terk etmez, yangını tamamen söndürürler. Yangınların başlaması için yeterli olan yüksek ısı tehdidi geçene ve tehdit tam olarak sona erene kadar söndürme işlemi devam eder. Orman yangınlarını söndürme konusunda gelişmiş yöntemler kullanılsa da orman yangınları her yıl dünyaya ciddi zararlar vermeye devam etmektedir. Orman yangınlarını söndürme işlemleri geliştirilirken bununla orantılı olarak orman yangınlarının çıkmaması konusunda bilinçlenme faaliyetlerinin arttırılması da gerekmektedir. Orman yangınlarının önüne geçmek için bireyler şunlara dikkat etmelidir:
Sigara izmariti yerlere atılmamalı, ille de atılacaksa söndüğünden emin olunmalıdır. Sönmemiş bir kıvılcım bulunduğu alandaki kolay tutuşabilir maddeleri yakabilir. Bu kıvılcım rüzgarın da yardımıyla büyüyerek tüm ormanı yok edebilir.
Doğada yakılan ateşler doğru söndürülmelidir. Çoğu zaman ateşin üzerine su dökmek yeterli olmaz. Yangına sebep olan asıl şey sıcaklıktır. O nedenle sıcaklığın giderilmesi gerekir. Su döktükten sonra mümkünse üzerine kum veya toprak atılmalıdır. Ateş bu şekilde söndürüldükten sonra bir süre beklenip söndüğünden emin olunmalı ve bölge o şekilde terk edilmelidir.
Yerlere cam gibi maddeler atılmamalıdır. Ağaçlık arazilere atılan cam kırıkları güneş ışınları ile birleşerek mercek etkisi taratır ve yerdeki kuru otların tutuşmasına sebep olur.
En küçük yangında bile; 177 yangın ihbar hattını arayabilirsiniz.
Orman yangınlarının sebepleri;
Güvenlik tedbiri olmadan mangal yakmak
Yakılan ateşi söndürmeden alandan ayrılmak
Tamamen sönmemiş sigarayı ormana atmak
Cam ve cam kırıklarını ormanda bırakmak
Çocukların ormanda ateşle oynaması
Orman içinde tarla ve otlakları genişletme çalışmaları
Yabani hayvanları uzaklaştırma çabaları
Kasıtlı olarak çıkarılan yangınlar
Orman yangınlarından iş ve çıkar elde etmek
Sanayinin gelişmesi, konutların artması
İlginizi çekebilir: Doğayı Koruma: Aladdin
Ormanlarımızın bizim için ne kadar önemli olduğunu her zaman hatırlamayı ve hatırlatmayı unutmayın.
Yorum Yok