Kampçılık, Seyahat, Yürüyüş

Doğada Günlük Tutmak için 8 Sebep

10 Mart 2023

Günlük hayatta bir molaya ihtiyaç duyduğumuzda doğaya kaçmak birçoğumuz için son derece yatıştırıcı bir deneyim olabiliyor. Ağaçların arasında yapılan yürüyüşler, deniz kenarında bir mola, kuş cıvıldamaları ve geceleri yanan kamp ateşi hepimizin içini ısıtıyor öyle değil mi? Peki size huzur veren bu anılarınızı o anki hislerinizle birlikte kayıt altına almayı hiç düşündünüz mü? Doğada günlük tutmak bunun için iyi bir başlangıç olabilir!

Günümüzün dijital çağında, akıllı telefonlarımızı her şey için kullanma eğilimindeyiz. Ancak, özellikle dışarıda vakit geçirirken, fiziksel olarak kalem ile yazma eylemi çok sakinleştirici, rahatlatıcı ve ödüllendirici olabilir.

Doğada günlük tutmak, yalnızca doğadaki tüm anlarınızı ve o anki duygularınızı hatırlamanıza yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda dışarıyla ve kendinizle olan bağlantınızı da derinleştirebilir. İşte bu yazıda doğada günlük tutmaya başlamak için ipuçlarıyla birlikte günlük tutmanın size nasıl fayda sağlayabileceğini anlatmaya çalıştık.

doğada günlük tutmak

Doğada geçen eşsiz anları ölümsüzleştirmek

Günlük rutininizden çıkıp biraz kafa dinlemek için doğanın içinde bir yerlere gittiğiniz zamanları hatırlayın. Her zamanki dertlerden uzaklaşmanın verdiği huzurla birlikte birçok endişe üzerinizden kalkıyor öyle değil mi?

İşte rutinden uzaklaşabildiğimiz bu anlar aslında sandığımızdan çok daha kıymetli ve farkındalığımızı artırmak için bu anlara hiç olmadığı kadar ihtiyacımız var.

Gördüğünüz bir ağacın gövdesine dokunmak, etraftaki kuşları dinlemek, yürürken ayaklarınızın altında çatırdayan dalları hissetmek, ilk defa gördüğünüz bir kuşu incelemek, taze çam ve sedir kokusunu duymak…. Bunların hepsi siz farkında olmasanız da anda kalmanızı sağlayan ufak detaylar ve bunları fark etmenin ruh sağlığınız üzerinde olumlu etkileri var.

Doğada Neden Günlük Tutmalısınız?

Doğada günlük tutmak, kendiniz ve çevreniz hakkında daha fazla farkındalık kazanmanızı sağlayan iç gözlem gerektirir. Bu sayede doğayla ve gerçek benliğinizle bağlantı kurmanıza yardımcı olur.

Günlük tutmak genellikle meditatif ve terapötik yani tedavi edici bir uygulamadır, bu nedenle yazmaya başladıktan sonra zihinsel sağlığınızda derin bir değişiklik yaşayabilirsiniz.

Günlük yazmayı doğada geçirdiğiniz vakitle birleştirmek, düşüncelerinizi ve duygularınızı işlerken çevrenizle bağlantı kurmak için eşsiz bir fırsat sunar.

Günlük tutmanın faydaları nelerdir?

Yapılan araştırmalar yazmanın, fiziksel hastalıklarla mücadelede ve yaraları iyileştirmede önemli bir yeri olduğunu göstermiştir. Bir teoriye göre, yazarak kaygılı duyguları yapılandırabilir ve düzenleyebilirsiniz, bu da onların üstesinden gelmenize olanak tanır.

Günlük tutmanın etkili olduğu düşünülen faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Ruh halinizi iyileştirir.
  • Stresi azaltır.
  • Zihinsel netlik kazandırır.
  • Teknolojiden uzaklaşarak kendinize dönersiniz.
  • Duygularınızı daha iyi anlayabilirsiniz.
  • Eleştirel düşünmeyi ve problem çözmeyi geliştirir.
  • Hafızayı güçlendirir.
  • Farkındalık kazandırır.
doğada günlük tutmak

Doğada Günlük Tutmak İçin İpuçları

İster sırt çantanızla uzun bir doğa yürüyüşüne çıkıyor olun isterseniz hafta sonu evinizin bahçesinde vakit geçiriyor olun doğa günlüğünüzü en keyifli şekilde tutabilmeniz için bazı ipuçlarımız var.

1.Bir günlük ve kalem edinin

Özel bir günlüğü, küçük bir defteri, eski bir not defterini veya sadece basit bir kağıdı doğada günlük tutmak için kullanabilirsiniz. Ancak eğer günlük yazmak için kolay taşınabilen özel bir defter edinirseniz çok daha iyi olacaktır. Günlük yazmak için bir de kaleme ihtiyacınız olacak.

2.Rahat hissettiğiniz bir yer bulun

Günlüğünüzle paylaşacağınız şeyler yaşadığınız deneyimler, o deneyimleri yaşarken hissettikleriniz, çevrenizle ilgili detaylar gibi şeyler olacak. O nedenle günlüğünüzü yazacağınız yerde kendinizi güvende ve rahat hissetmeniz önemli.

3.Yazmaya başlamadan önce rahatlayın

Yazmaya başlamadan önce ne yazacağınız hakkında derin kurgular yapmak ve gereğinden fazla düşünmek yerine derin bir nefes alın. Gözlerinizi kapatın ve biraz bekleyin. Ardından gözlerinizi açın ve etrafınıza göz atıp hislerinizi fark edin; yazmaya başlayın!

Günlük tutmanın doğru veya yanlış bir yolu yoktur. Kelimelerin akmasına izin verin girişinizin nasıl olması gerektiğine dair her türlü takıntıyı bırakın. Bu günlüğü sadece kendiniz için yazıyorsunuz ve yine siz okuyacaksınız.

Doğada Günlüğe Ne Yazılır?

Eğer günlük tutma konusunda yeniyseniz veya ne hakkında yazacağınızdan emin değilseniz, işte yaratıcılığınızı harekete geçirmenize yardımcı olacak bazı ipuçları ve alıştırmalar.

1.Hislerinize kulak verin

Günlüğünüzü yazarken o anki hisleriniz önemlidir. Hem o an hissettiğiniz duyguları daha iyi anlayıp deneyimleyebilirsiniz hem de gelecek bir zamanda yazdıklarınızı okuduğunuzda o anki duyguları gözünüzde canlandırabilirsiniz.

Hislerinize kulak vermek için kendinize sorabileceğiniz bazı sorular şunlardır: Şu anda nasıl hissediyorum? Bugün doğada geçirdiğim bu zamandan ne kazanmak isterim? Dışarı çıktığımdan beri ruh halim nasıl değişti? Dışarıda olmak beni nasıl hissettiriyor veya etkiliyor?

2.Anda kalmaya özen gösterin

Doğada günlük tutmak tam olarak o anda kalabilmekle ilgilidir. Bunu yapabilmek için çevrenizi gözlemleyin ve duyularınızla bağlantı kurun. Gördükleriniz, hissettikleriniz, duyduklarınız, kokladıklarınız vs. ile orada olun. Örneğin, oturduğunuz yüzeyin dokusu nedir? Hangi renkleri görüyorsunuz? Hava nasıl? Hangi sesleri duyuyorsunuz? Anın içinde olmak nasıl bir duygu?

doğada günlük tutmak

3.Günlük aktivitelerinizi değerlendirin

Doğada geçirdiğiniz vakitte yaptığınız etkinliklerin veya aktivitelerin size nasıl hissettirdiğini not etmeyi unutmayın. Bunun için kendinize şu soruları sorabilirsiniz: Bu aktivitede hangi zihinsel ve fiziksel zorluklarla karşılaştım? Yolculuğum sırasında kendime acımasız davrandığım oldu mu? Bunun yerine kendime karşı kendini sevmeyi ve nezaketi nasıl uygulayabilirim?

4.Gördüğünüz ve size farklı gelen şeyleri not edin

Doğada vakit geçirmek kuşkusuz birçok sürprizle dolu. Doğada günlük tutmak söz konusu olduğunda bu ufak sürprizleri not etmeden olmaz elbette. Gördüğünüz farklı bir bitkiyi, hayvanı veya duyduğunuz farklı bir sesi, daha önce şahit olmadığınız bir gün doğumunu ve tüm bunların sizde uyandırdığı hisleri günlüğünüze yazmayı unutmayın.

5.Hatırlatıcı olması için ufak şekillerden faydalanın

Bazen bazı duyguları ve deneyimleri kelimelerle nasıl ifade edeceğimizi bilemeyebiliriz. Böyle zamanlarda hatırlatıcı olabilecek şekilleredn faydalanabilirsiniz. Örneğin ilk defa bir kelebek gördüyseniz bu deneyimi uzun uzun yazmaktansa sayfanın başına bir kelebek çizmekle yetinebilirsiniz.

Unutmayın, çizimin mükemmel veya gerçeğe yakın olması bir gereklilik değil. Bu çizim sadece sizin için bir hatırlatıcı olacak!


Artık üzerinde çalışabileceğiniz bazı harika ipuçlarınız olduğuna göre, günlük tutmaya başlamanın zamanı geldi. Kaleminizi ve defterinizi kapın ve doğaya adım atın. Oturup harika açık havanın tüm görüntülerinin, seslerinin ve hislerinin tadını çıkarmak için zaman ayırdığınıza pişman olmayacaksınız.

Açık hava aktivitelerinde ihtiyacınız olabilecek tüm outdoor malzemeleri görmek için sitemize göz atın!: kutupayisi.com

Bu içerikleride beğenebilirsiniz

Yorum Yok

Yanıtla