Sağlık

BPA Nedir? BPA’nın Zararları Nelerdir?

26 Eylül 2022

Bugün satın aldığımız gıdayla temas eden birçok ürünün üzerinde BPA’sızdır ibaresini görüyoruz. Peki özellikle son yıllarda ismini çok sık duyduğumuz BPA nedir? BPA neden sağlıksızdır? Gelin bu sorulara hep birlikte cevap bulalım.

BPA Nedir?

İki fenol ve polikarbonat moleküllerinin birleşmesiyle oluşan Bisphenol A, organik bir bileşiktir. Bisphenol A, en bilinen ismiyle BPA, sert plastiklerin içinde bulunan kimyasal bir bileşendir ve gıda ve içecek ambalajlarında bulunur.

BPA birçok ürünün yapımında kullanılır. Örneğin diş dolgularında, izolasyon maddelerinde, dişle ilgili aletlerde, tıbbi aletlerde, su şişelerinde, biberonlarda, göz lenslerinde, DVD ve CD’lerde, evde kullanılan elektronik aletlerin tümünde ve spor aletlerinde kullanılmaktadır. BPA’nın tercih edilmesini sebebi, gıdaları ve içecekleri epoksi yapıştırıcısı gibi sarmasıdır. Bisphenol A, bir endokrin engelleyicidir ki bu doğal hormonların fonksiyonuna, hareketine, transferine, salgısına ve üretimine müdahale eden bir maddedir.

BPA’nın insan sağlığı üzerindeki etkileri nelerdir?


Uzun yıllar boyu zararları bilinmeden kullanılan BPA’nın insan sağlığı üzerinde ciddi zararları olduğu son yıllarda fark edilmiştir. Yapılan araştırmalarda; meme kanseri riskini ve insan yumurtasını olgunlaştırdığı için adet düzensizliğini arttırdığı görülmüştür. Ayrıca kadınlarda, kalp hastalıklarını artırdığı da görülen diğer etkiler arasındadır.

Erkeklerde ise; eşey hormonları değiştirdiği ve döllenme yumurtasının kalitesinin düştüğü gözlemlenmiştir. Kanser hastalarında; kemoterapi etkisini düşürdüğü de bilinenler arasındadır. Ayrıca İngiltere’de yapılan bir araştırmada astım oranlarını arttırdığı gözlemlenmiştir.

Bisphenol kaynakları nelerdir?

Uzmanlar, insanların BPA kaynağını paketlenmiş gıda ve içeceklerden aldığını söylüyorlar. BPA, polikarbonat plastiklerinin içinde bulunmaktadır ki bunlar; sert deterjanlar, yüksek ısılı sıvılar ve onların asidik sıvılar içeren bileşimler ile temizlenmektedir.

Kanada Sağlığı’ndan bilim adamları paketlenmiş soda içerisindeki düşük fakat ölçülebilir BPA oranını ölçmüşlerdir. BPA, ürünü direkt metalden korumak için gıda ve içecek paketlerinin iç yüzeyindeki maddedir.

Bir çalışmada, Polikarbonat içeren şişelerden su içildiğinde BPA düzeyinin 2-3 kat arttığını belirtiyorlar. Emzirilen bebekler, biberonla beslenen bebeklere göre daha düşük oranlarda BPA ile karşılaşmaktadır.

Çok küçük çocuklar ve anne karnındaki bebekler için BPA’nın etkileri, büyüklere göre daha çok şüphe çekmektedir. Çünkü onlar vücutlarındaki ksenobiyotikleri temizleyemezler. Bir ksenobiyotik, organizmanın vücudunda üretilmeyen ve normalde bulunmayan bir maddedir. Biberonla beslenen bebekler BPA’ya daha fazla maruz kalmaktadır.

BPA’dan nasıl korunuruz?

Elbette BPA’dan korunmanın en garanti yolu BPA’sız ürünleri kullanmaktır. Öte yandan BPA içerdiğini bildiğiniz ürünlerin etkisinden kurtulmak için şunlara da dikkat etmelisiniz:

Plastik içeren besinleri asla mikrodalgaya sokmamalısınız.
-Plastik içeren maddeler bulaşık makinesinde yıkanmamalıdır.
-Plastik içeren maddeleri sert deterjanlarla yıkamaktan kaçınmalısınız.

BPA’sız gıda ürünlerini tercih edin

Özellikle biberon, matara, su şişesi, saklama kabı, termos, yemek termosu, beslenme çantası gibi tükettiğiniz gıdalarla devamlı temas halinde olan ürünleri seçerken BPA’sız olmalarına özen gösterin.

Yemek termosu, matara, termos gibi ürünler söz konusu olduğunda gıdayla temasa uygun paslanmaz çelikten üretilenleri ve doğal olarak BPA’sız olanları tercih edebilirsiniz. Böylece hem siz hem de sevdikleriniz mümkün olduğunca zararlı içeriklerden korunabilir.

Sitemizdeki BPA’sız yemek termosları, mataralar ve termosları görmek için linke göz atabilirsiniz: BPA’sız termos ve mataralar

Bu içerikleride beğenebilirsiniz

Yorum Yok

Yanıtla