Doğayla iç içe olmayı hepimiz seviyoruz. Kamp, trekking, tırmanış, dağcılık gibi birçok sporu yaparken bize kucak açan doğanın korunması içinse bazı önemli sorumluluklarımız var. Özellikle son yıllarda yaşanan orman yangınları bunun önemini bize bir kez daha gösterdi. Ormanda ateş yakarken tek bir yanlış hareket ya da faaliyet sırasında unutulmuş bir tek şişe bile büyük orman yangınlarına sebebiyet verebiliyor. Beşerî davranışlar nedeniyle ortaya çıkan yangınları önleyebilmek çok önemli. Orman yangınlarını önlemek için alabileceğimiz, zahmetsiz ve basit bazı önlemler var. Ormanlardaki bitki örtüsünün yok olmaması, ormanda yaşayan hayvanların zarar görmemesi için dikkat etmeniz gerekenleri maddeler halinde derledik.
Orman Yangınlarını Önlemek İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Sigara İzmaritlerini Yerlere Atmayın
Doğayı kirletmemek adına zaten sigara izmaritlerimizi olur olmadık yerlere atmamamız gerekiyor. Ancak bu izmaritlerin siz hiç fark etmeden sebep olduğu başka bir şey daha var; orman yangınları. Özellikle söndürmeden yere atılan sigar izmaritleri uygun koşullarda anında alev alıp büyük yangınlara dönüşebiliyor.
Geride Çöp Bırakmayın
Yerlere atılan çöplerin doğayı kirlettiğini ve hayvanlar için olumsuz koşullar yarattığını hepimiz biliyoruz. Ancak bu çöplerin bazıları ayrıca orman yangınlarının oluşmasına sebep olabiliyor. Özellikle cam ve pet şişeler güneş ışınlarıyla birleştiğinde yangına davetiye çıkarabiliyor. Bir ormana piknik veya kamp yapmaya gitmiş olabilirsiniz ancak oradan ayrılırken ormanı temiz bırakmak çok önemli. Varsa atılmış çöpleri toplamak sizden hiçbir şey eksiltmez ama bir ormanı kurtarmanızı sağlayabilir.
Kamp Ateşi için Güvenli Ortam Oluşturun
Kamp ateşini yakıp günün yorgunluğunu atmayı hepimiz çok seviyoruz ancak ormanın içinde ateş yakarken dikkat edilmesi gereken bazı kurallar var. Ateşin çevreye sıçramaması için bir çukur hazırlamalı, çevresine taşlar dizmeli ve ateşi açık bir alanda yakmalısınız. Ayrıca doğru yeri seçerken rüzgarı da hesaplamalı, çevresinde ağaç ve çadır gibi kolay alev alabilecek maddeler bulunmayan yerleri tercih etmelisiniz.
Kamp Ateşini Tamamen Söndürdüğünüzden Emin Olun
Piknik bölgelerinde yangına daha sık rastlanmasından da anlaşıldığı üzere, yakılan ateşler yangınlara sebep oluyor. Bunun sebebi ise çok basit: Ateş tamamen söndürülmüyor. Üzerine biraz su dökülmüş ateşler, “nasıl olsa kendiliğinden söner” diye olduğu yerde bırakılıyor. Ancak henüz sönmemiş olan sıcak korlar rüzgarın da yardımıyla büyük yangınlara dönüşebiliyor. Siz siz olun yaktığınız ateşi tamamen söndürdüğünüzden, oksijenle bağlantısını kestiğinizden ve ateş bölgesinin tam olarak soğuduğundan emin olun. Çünkü ateşi başlatan şey alev değil; sıcaklıktır. Eğer söndürdüğünüz ateş hala belli bir sıcaklığa sahipse ve oksijen ile teması varsa alev alabilme ihtimali bulunur.
Yangın ile Karşılaşırsak Ne Yapmalıyız?
Son yıllarda küresel ısınmanın da etkisiyle hızla yayılan yangınlar dünyanın her yerinde ormanlar için büyük bir tehdit oluşturuyor. Zamanında tespit edilemeyen kıvılcımlar büyük orman yangınlarına dönüşüyor. Peki bir orman yangınıyla karşılaşırsak ne yapmalıyız? Unutmayın ki şeyin yanması için bir kıvılcıma gerek yoktur. Yüksek ısı bunun için yeterlidir. Bu sebeple ormanın en uç köşesinde, insanların uğramadığı bir yerde bile olsa ormandan yükselen dumanlar görüldüğünde harekete geçilmelidir.
Orman yangınlarını önlemek kadar bir yangınla karşılaşıldığında doğru adımları izlemek de çok önemlidir. Eğer ormanda bir yangın ile karşı karşıya kalırsanız yapmanız gereken ilk şey Alo 177’yi arayıp bilgilendirmektir. Orman yangın ihbar hattını zamanında aramak yangının daha da büyümesine engel olur.
Tüm dünyanın yangın tehlikesinden uzak yemyeşil ormanlarla dolu olması dileğimizle.
Yorum Yok