Dağcılık, kaca belirli bazı kurallara dayalı olarak dağlarda yapılan yürüyüş, kampçılık ve tırmanış sporlarının bir araya geldiği, harika manzaraları ve doğa tecrübelerini barındıran eşsiz bir spor. Yaz dağcılığı, hava sıcaklıklarının nispeten daha sıcak olduğu, ülkemizde Mart ve Aralık ayları arasında yapılan dağcılık faaliyetlerini ifade ediyor. Ancak tırmanma, bunların yanı sıra zorluk, risk ve mücadele de gerektiriyor. Kısacası bir dağın zirvesine çıkmak ya da bir rotada tırmanmak istiyorsanız bazı zorlukları göze almalısınız.
Yaz Dağcılığı İçin Bilmeniz Gerekenler
Yaz dağcılığı da tıpkı genel dağcılık faaliyetleri gibi ruhsal ve fiziksel beceri isteyen bir spordur. Fiziksel olarak dayanıklı ve hazırlıklı olmanız faaliyeti sakatlanmadan başarılı bir şekilde gerçekleştirmeniz için son derece önemlidir. Aynı şekilde olası durumlarda soğukkanlı kalabilmek için ruhsal hazırlık da büyük önem taşır.
Dağcılık faaliyetlerinde doğru kararları vermek ve sorunlarla nasıl başa çıkabileceğinizi bilmek en önemli becerilerin başında gelir. Doğru karar ise ancak doğru bilgi ve tecrübeyle verilebilir. Sorun çözme becerisi; uzun ve yorucu yürüyüşler, kötü hava koşulları, zorlu arazi koşulları, boşluk hissi, dağcılık kazaları gibi istenmeyen durumlarda hayati önem taşır.
Yaz dağcılığı için de tıpkı genel faaliyetlerde olduğu gibi yön bulma, emniyet, iple iniş, kaya tırmanışı, kar ve buza tırmanma, ilk yardım ve arama – kurtarma gibi konularda teknik bilgiye sahip olmalı ve kullanmanız gerekebilecek araç – gereçleri öğrenmelisiniz.
Gerekli ve yeterli bilgiyi edinmek ve tecrübe kazanmak için dağcılık kulüplerinin eğitimlerine ve faaliyetlerine katılabilir; ekip faaliyetlerinde bulunabilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Marmot PreCip Su Geçirmez Bayan Ceket İncelemesi
Yaz dağcılığı havaların ılık ve sıcak olduğu dönemlerde yapılır. Bu tarihler 21 Mart – 21 Aralık arasında süreçtir.
Yorum Yok