Yağmurlu ve soğuk bir hava, dışarıda vakit geçirmek için en iyi hava sayılmaz. Ama yaz sıcakları bir yana dursun bu havanın doğa aktiviteleri açısından kendine has bir çok avantajı vardır. Çiseleyen yağmurun sizi dışarıda yaşayacağınız deneyimden mahrum bırakmasına izin vermeyin. Doğru bir bakış açısı, kaliteli bir yağmurluk ve su geçirmez bir ayakkabının çözemeyeceği hiçbir şey yok!
İster günü birlik ister birkaç günlük, isterseniz de birkaç saatlik yürüyüşe çıkıyor olun; size vereceğimiz ipuçları sayesinde yağmurlu havalarda yapacağınız yürüyüşlerde çok da zorlanmayacaksınız. İşte yağmurlu havada doğa yürüyüşü yaparken işinize yarayacak 10 ipucu.
1.Katmanlar Halinde Giyinin
Kat kat giyinmek, serin havalarda vücudunuzun ısınmasını kolaylaştırır. Bu tarz giyinme biçiminin en büyük artısı gerektiğinde katmanları çıkarabilmenin kolay olmasıdır. Çünkü hareket halindeyken bir kattan fazla kıyafet giymek, yürürken aşırı sıcaklamanıza sebep olabilir. Aynı durum molalar için de geçerlidir. Aktivite sonrası mola verildiğinde, vücudunuz çabucak soğur. Katmanlı giyinme sayesinde kıyafetlerinizi gerektiğinde giyip gerektiğinde çıkarabilirsiniz.
Katmanlı giyinme basitçe içlik, polar, yağmurluk şeklinde sıralayabileceğimiz bir giyim türüdür. En altta ısı yalıtımı sağlayan bir içlik, üzerinde sıcak tutacak bir üst ve onun da üzerinde yağmur, rüzgar gibi hava olaylarından koruyacak bir ceket ile katmanlı giyinebilirsiniz.
Yağmurlu Havalarda Yürüyüş Yaparken Neler Giyilmeli?
Yaz aylarında: Nefes alabilen hafif ve esnek bir pantolon, hafif sentetik bir tişört, hafif ve kaliteli bir yağmurluk, su geçirmez trekking ayakkabısı yaz aylarında yapacağınız yürüyüşler için idealdir. Eğer yağmurluğunuzun koltuk altı fermuarları olursa, sıcakladığınızda bu fermuarları açarak ıslanmadan hava akışı sağlayabilirsiniz.
Serin havalarda: Orta kalınlıkta esnek bir yürüyüş pantolonu, sentetik içlik, hava durumuna göre içliğin üzerine polar, kaliteli bir yağmurluk ve su geçirmez yürüyüş botu serin ve yağmurlu havalarda yürüyüş yaparken ihtiyacınız olan giyim ürünleri olarak sıralanabilir. Havanın ne kadar soğuk olduğuna bağlı olarak; buff boyunluk, bere, eldiven gibi giyilecekler de listeye dahil edilebilir.
Eğer yürüyüşe sırt çantanızla çıkıyorsanız yağmurlu havalar için yanınıza bir çift yedek çorap, yedek pantolon, yedek t-shirt ve buff boyunluk almayı unutmayın.
2.Kaliteli Kumaştan Üretilen Giysileri Seçin
Yürüyüş sırasında sürekli olarak terlediğimiz ve yağmura maruz kaldığımız için ıslanmamız işten bile değildir. Bu sebeple, çabuk kuruyan giysileri tercih etmek oldukça önemlidir. Polyester ve naylon kumaşlar nemi cildinizden uzaklaştırır ve ayrıca son derece uygun fiyatlara satılırlar. Pamuk kumaşlardan kesinlikle kaçınılmalıdır, çünkü pamuk ıslandığında uzun süre kurumaz ve vücut sıcaklığınızın düşmesine neden olur. Bu da çok soğuk havalarda hipotermiye kadar gidebilen ciddi neticelere yol açabilir.
3.Ayakkabı Seçimini Akıllıca Yapın
Su geçirmez bot ve yürüyüş ayakkabıları sonbahar ve kış gibi mevsimlerde ıslak zeminde yapılan doğa yürüyüşleri için oldukça konforludurlar. Su geçirmeyen ayakkabılarda ayağınızın nefes alması son derece önemlidir aksi halde terleyen ayaklarınız ıslanıp üşümenize sebep olabilir. O yüzden su geçirmez ayakkabı alırken seçtiğiniz ayakkabının nefes alabilir teknolojiye de sahip olduğundan emin olun. Bu teknolojiler arasında en yaygın olanı Gore-tex’tir.
Yağmurlu havalarda kullanacağınız doğru ayakkabıyı seçmek için bu yazımıza da göz atabilirsiniz: Yağmurlu Havalar İçin Ayakkabı Seçimi
4.Kaliteli Çoraplar Giyin
Yürüyüşlerinizde giyeceğiniz çoraplar, soğuk ve yağmurlu havalarda daha rahat hissetmenizi sağlamaları açısından oldukça önemlidir. Sentetik çoraplar yürüyüşünüz esnasında ayaklarınızı sıcak tutmanıza yardımcı olurlar ve nefes alabildikleri için ayağı terletmezler. Yine kıyafet seçiminde olduğu gibi burada da pamuk çoraplardan uzak durmanız ve yanınızda yedek çorap taşımanız son derece önemlidir.
5.Sırt Çantanız İçin Yağmurluk Kullanın
Sırt çantalarının büyük çoğunluğu su geçirmeyecek şekilde üretilmez, bu sebeple çantanızın içindeki eşyaları korumak için bir yağmurluğa ihtiyacınız olacak. Birçok seyahat ve yürüyüş çantasının alt kısımlarında fermuarlı bir gözde yağmurluk bulunur. Eğer çantanızda yağmurluk bulunmuyorsa, çantalar için özel üretilen yağmurluklardan alabilirsiniz. Çanta yağmurlukları, tek başlarına kullanımda o kadar da işlevsel olmayabilirler. Uzun süren yağmurlarda çantanın ıslanmasını yeterince engellemezler. O nedenle yağmurlu havalarda yapacağınız yürüyüşlerde ıslanmaması gereken malzemelerinizi çantanıza, vakumlu poşetlere ya da çöp poşetlerine sararak koyabilirsiniz.
6.Çadırınızı ve Diğer Ekipmanlarınızı Hazırda Tutun
Eğer gökyüzü sizi tedirgin ediyorsa; yağmurluğunuzu ve çadırınızı hazırda tutun. Yağmur yağma ihtimalinin yüksek olduğu durumlarda, çadırınızı ve yağmurluğunuzu sırt çantanızın en üst kısmında taşıyın. Yağmurdan korunmak için çadırınıza girdiyseniz ve çadırınız ıslandıysa, yağmur dindiğinde çadırınızı sallayarak biraz kurutun ve çantanıza geri koyun; ancak çantanızdaki su geçirmez torbanın içine değil, dışına asın. Çadırınız yeterince hafifse, onu çantanız haricinde bir file veya torbada da taşıyabilirsiniz.
7.Önemli Eşyalarınızı Koruyun
Konu sırt çantasıyla seyahat etmeye geldiğinde uyku tulumunuz, kuru giysileriniz ve önemli elektronik cihazlarınız sizin için vazgeçilmez malzemelerdir. Bu eşyaların ıslanma ve diğer tehlikelere karşı doğru bir biçimde korunduğundan emin olun. Çadırınızın içinde mutlaka kuru kıyafetler bırakın. Hem giyinmesi rahat olacak hem de çantanızdaki kıyafetlerin ıslanma ihtimaline karşı kendinizi sigortalamış olacaksınız.
8.Giysilerinizi Kurutma Fırsatlarını Değerlendirin
Her ne kadar hiçbirimiz istemesek de, yağmurlu havalarda yapılan doğa yürüyüşlerinde illa ki birkaç kıyafet ıslanır. Neyse ki ıslanan kıyafetlerin birçoğu sentetik kumaşa sahiplerse birkaç saat içinde kurur. Böyle durumlarda ıslanan kıyafetleri kapalı olarak tutmak mantıklı değildir. Onun yerine yağmur dindiğinde kamp alanınızdaki ağaçların arasına gereceğiniz ipe ya da sırt çantanızın iplerine tutturarak kurumalarını kolaylaştırabilirsiniz. Kıyafetlerinizin göreceği yarım saatlik güneş bile kurumalarına oldukça yardımcı olacaktır. Kurumasalar bile en azından havalanacaklardır. Bir de vücudunuzda ıslak kalan herhangi bir bölgeyi de mutlaka kurutun. Aksi takdirde hastalanabilirsiniz.
9.Şemsiye Taşıyın
Yağmurlu havalarda yapacağınız doğa yürüyüşlerinde hafif bir şemsiye, epey işinizi görebilir. Şemsiye portatif bir eşya olduğundan rahatça taşınıp kullanılabilir. Elbette şemsiye taşıyıp taşımamak tamamen sizin kişisel tercihiniz, ancak naçizane önerimiz hava durumunun çok kötü olacağı belliyse yanınızda mutlaka bir tane portatif şemsiye bulundurmanız.
10.Pozitif Olun
İyimser olmak ve anın tadını çıkarabilmek, yapacağınız doğa yürüyüşlerini sizin için çok daha keyifli bir hale getirecektir. Her ne kadar yürüyüş oldukça zor geçse de yağmurlu havalarda yaptığınız veya yapacağınız yürüyüşler, genelde en unutulmaz olanlardır.
Doğa yürüyüşü esnasında birinci önceliğiniz her zaman için eğlenmek olsun. Yoruldunuz mu? Dinlenin. Canınız sıcacık bir kahve mi çekti? Durun ve kendinize güzel bir kahve yapın. Isınmak mı istiyorsunuz? Daha hızlı gidin. Böylece yağmurlu havada doğa yürüyüşü keyifli bir aktiviteye dönüşsün!
Yürüyüşlerinizde kullanabileceğiniz tüm ekipmanlara https://www.kutupayisi.com/ sitemizden göz atabilirsiniz.
Yorum Yok