Doğayla iç içe olmayı seven biriyseniz ve düzenli olarak trekking etkinliklere gidiyorsanız doğa yürüyüşü ile ilgili bilmeniz gereken bazı terim var. Doğa yürüyüşü sırasında bazı terimlere ihtiyacınız olacaktır.
Kaya tırmanışı: Kayalıklarda yapılan tırmanıştır. Trekkingte, ellerin kullanımını gerektiren geçişlere “kaya geçişi” denir.
Bivak: Açık havada, geçici kamp yapmaktır. Bivak, akşam kampı alanını hazırlayıp, ertesi sabah gün doğuşunda ayrılmayı içerir.
Trekking: Birkaç gün süren doğa yürüyüşüdür. Geceleri bivaklanabilir veya çadır kurulabilir.
Dağ Topografisi
Nivelman: 2 nokta arasındaki yükseklik farkını belirtmek için kullanılır.
Enkesit: Bir dikey tabakanın eğimini belirtmektedir. Zemin ile tabakanın açısı, darsa enkesitten diyebiliriz.
Bakı ve Dulda: Bakı, bir dağın veya tepenin yıl boyunca sürekli güneş alan tarafıdır. Kuzey yarım kürede bu yön her zaman güney yüzüdür. Dulda ise bu yönün tam tersidir.
Yamaç ve akışaşağı: Yamaç tarafı ve akışaşağı, yön bulmada sık kullanılan terimlerdendir. Örneğin bir boğazda veya vadide yürürken, yükseltinin arttığı taraf için “yamaç” veya “yamaç tarafı”, yükseltinin azaldığı taraf için ise “akışaşağı” terimleri kullanılmaktadır.
Buzkar: Buzkar, izole kalmış sert karlardır. Buzkarlar genelde az güneş alan yerlerde görülürler. Kalıcı karlar ile karıştırılmamalıdır.
Kalıcı kar: Bu fenomen, kar yağışı alan periyodun, almadığı periyodtan uzun olduğu dağlık alanlarda görülür. Farklı etmenlerin birleşmesiyle oluşurlar. Büyük çoğunlukla dağların zirvesinde bulunan kar şeklinde olurlar. Bu karlar gerçekte sonsuza dek kalıcı değillerdir çünkü sürekli yenilenirler!
Buzul: Buzul kütlesi, kar tabakalarının akümülasyonu sonucunda oluşur.
Rimaye veya rotür: Buzulun kendisini çevreden ayıran çatlaklardır. Buzul ile kar katmanını ayıran çatlaklara rimaye; buzul ile kayalık katmanı ayıran çatlaklarda ise rotürden bahsederiz. Bu çatlak türü buzul hareketlerine neden olur.
Moren: Moren, buzulun hareketi ile taşınan taş, kaya ve çakıl kütlesine denir.
Serak: Kısmi olarak buzuldan ayrılmış buz blokaları. Seraklar, buzulun hareket eksenindeki eğim ve kırıklar yüzünden oluşurlar.
Oluk: Kırılgan ve dar kar veya buz kulvarları; genelde dihedrallerde bulunur.
Sirk: Dairesel veya yarı-dairesel şekle sahip tepelere verilen addır. Bu şekiller genelde, eski buzulların veya volkanik aktivitelerin etkisiyle oluşur ve erezyonlara yol açabilirler.
Korniş: Dağ sırtında, rüzgar ile biriken kara verilen addır. Bu yapı, sırtın çizgisini geçen kar balkonları oluşturur; belli mevsimlerde düşme ihtimali büyük tehlikeler oluşturabilir.
Pul: Bir kaya bloğundan ayrılmış katmandır. Genelde çatlakların oluşumunu sağlar.
Lapya: Kalker taşlarda görülen jeolojik oluşumlardır. Yağmur suyunun taşları aşındırması ile ortaya çıkarlar. Bu yapılar yürüyüş sırasında tehlikeli olabilir, çünkü heterojen bir yapıya sahiptir. Kışları ise bu yapıların olduğu zeminlerden kaçınmak gerekir; mevcut çukurlar kar yüzünden görünmediği için yürüyüşlerde büyük tehlike oluşturur.
Yorum Yok