Bir yürüyüşe çıktığınızda ihtiyacınız olan temel malzemeleri yanınıza almanız önemlidir. Önemli olan bir diğer şey de bu malzemeleri çantanıza doğru şekilde yerleştirmektir. Sonuçta sağanak bir yağmur başladığında çantanızı açıp dakikalarca yağmurluğunuzu nereye koyduğunuzu aramakla uğraşmak istemezsiniz öyle değil mi? Bu trekking çantası hazırlama rehberi iki önemli soruya cevap veriyor: Trekking çantasında neler olmalı ve daha da önemlisi trekking çantası nasıl yerleştirilmeli?
Trekking çantası hazırlamak için bilmeniz gereken her şeyi bu yazıda anlatmaya çalıştık. Yürüyüşe çantanızı hazırlarken işinize yarayacak püf noktalar için okumaya devam edin!
Bu yazı da ilginizi çekebilir: Trekking Botu Seçimi Nasıl Olmalı?
Trekking Çantası Hazırlarken Nelere Dikkat Etmelisiniz?
Evet, trekking yapmaya karar verdiniz ve bunun için araştırmalara başladınız. Yürüyüşe giderken ihtiyaç duyabileceğiniz malzemelerin listesini hemen hemen her yerde kolaylıkla bulabilirsiniz. Biz de özellikle trekking yapmaya yeni başlayanlar için “İlk Yürüyüşünüzde Yanınıza Almanız Gerekenler” yazımızda yürüyüş çantanızda olması gereken malzemelerin neler olduğunu ayrıntılarıyla anlatmıştık.
Trekking çantası hazırlama söz konusu olduğunda bu malzemeleri çantanıza doğru şekilde yerleştirmeniz son derece önemli hale gelir. Çünkü yürüyüşünüz esnasında birden başlayan yağmurda tüm çantanızı açıp içinde yağmurluk aramak istemezsiniz. Aynı şekilde yürüyüş yaparken acıktığınızda atıştırmalıklarınıza kolayca ulaşabilmeniz son derece önemlidir.
Bir çanta hazırlamanın herkes için geçerli tek bir yolu olmasa da, eşyalarınızı paketlemeyi kolaylaştıran bazı yol gösterici tüyolar yürüyüş için hazırlanırken çok işinize yarayabilir.
1.Yürüyüşünüz için doğru çantayı seçin
Bu tüyolara geçmeden önce yürüyüşünüz için doğru çantayı seçmek, onu nasıl düzenleyeceğinizi belirleyecek ilk faktördür. Bunu belirlemek için bazı basit sorulara cevap vererek işe başlayabilirsiniz.
Yürüyüşünüz ne kadar sürecek? Ne kadar yiyecek ve su taşıyacaksınız? Ne kadar giysiye ihtiyacınız var? Günlük kısa bir yürüyüşe mi çıkacaksanız? Bu durumda ortalama ve hatta basit bir çanta işinizi görebilir. Ancak birkaç günlük bir yürüyüşe çıkacaksanız, yürüyüşünüzü daha rahat hale getirmek için daha kapsamlı donanıma sahip iyi bir çantaya ihtiyacınız vardır.
Çantanızı seçerken bir outdoor mağazasına gidip, ihtiyaçlarınıza ve vücut tipinize uygun çantaları denemeniz yapabileceğiniz en iyi şeydir.
2.Bu çantada sadece temel eşyalara yer var!
Trekking çantası hazırlama işinin başlı başına bir sanat olduğunu söylersek galiba abartmış olmayız. Yanınıza ihtiyaç duyacağınız her malzemeyi almanız gerekir ancak temel ilkeniz çantanızı olabildiğince hafif hale getirmek olmalıdır.
Bunun için yanınıza alacağınız tüm gerekli malzemeleri bir yerde toplayın. Bunlara çadırınız, uyku tulumunuz, ilk yardım çantanız, yürüyüş kıyafetleriniz, mutfak malzemeleriniz, güvenlik ekipmanlarınız da dahildir. Bu malzemeleri gözden geçirin. Her zaman kullanmayacağınız malzemeleri gözden çıkarmayı düşünün. Ancak elbette acil durum ekipmanlarınızın, ilk yardım çantanızın her koşulda yanınızda olması gerektiğini unutmayın.
Taşımanız gereken ağırlık ne kadar az olursa, hem daha kolay yürüyebilirsiniz hem çantayı paketlemek o kadar kolay olur. Birçok insan ilk yürüyüşlerine gereğinden fazla ekipmanla çıkar ve zaman içinde nelere ihtiyacı olduğunu, neleri hiç kullanmadığını görerek ekipmanlarını ona göre seçecek hale gelir. Siz de bunun için kısa alıştırma gezileri yapabilirsiniz.
Tüm bunları yaptıktan sonra iyi paketlenmiş bir çantaya kaç şeyin sığabileceğini görünce çok şaşıracaksınız.
3.Çantayı doğru organize edin
Sırt çantaları, ağırlık ve kullanıma göre birkaç farklı katmana ayrılabilir. Yani hangi eşyanın nereye konacağına karar verirken ağırlığı ve kullanım sıklığını göz önünde bulundurmanız gerekir.
Örneğin daha ağır nesneleri, ağırlık merkezinizi korumak için sırtınıza yakın olarak konumlamanız gerekir. Aynı şekilde en az kullanılan eşyaları en alta, gün içinde ihtiyaç duyabileceğiniz eşyaları ise çantanın üst bölümlerine koyabilirsiniz. Bu sayede, gün içinde bir şeye ihtiyaç duyduğunuzda çantanızı karıştırmak ve her şeyi çıkarmak zorunda kalmazsınız.
Çantanın en altına ne konur?
Uyku malzemeleri (çadır, uyku tulumu, kamp matı) gibi gün içinde ihtiyaç duymayacağınız şeyleri çantanızın en alt katmanına koyabilirsiniz.
Eğer kamp matınız sünger bir matsa bunu çantanızın yan kısmındaki veya alt kısmındaki perlonlara sabitleyerek de taşıyabilirsiniz.
Çantanın orta bölümüne ne konur?
Yürüyüş çantası hazırlama konusunda en önemli noktaya geldik çünkü ağır eşyalarınızı koyduğunuz bölüm çantanın orta kısmıdır. Yürüyüş sırasında ağırlık merkezinizi korumak önemlidir. Bunu, ağır eşyalarınızı mümkün olduğunca sırtınıza yakın bir şekilde konumlandırarak yapabilirsiniz.
Çantanın üst bölümüne ne konur?
Çantanın en üst kısmına en çok kullandığınız malzemeleri yerleştirmelisiniz. Yağmurluk gibi kolay erişmek istediğiniz şeyleri bu bölüme koyabilirsiniz.
Çantanın fermuarlı bölümleri ve yan ceplere ne konur?
Eğer çantanızın önünde veya üstünde ayrı cepli bir bölme varsa bu bölümlere günlük atıştırmalıklarınızı, kafa fenerinizi, ilk yardım çantanızı koyabilirsiniz.
Çantanızın geri kalanından ayrı olduğu için burası aynı zamanda çantanızdaki eşyalara zarar verebilecek veya kirlenebilecek eşyalar için harika bir yerdir.
Yan cepler su mataranızı koymak için en iyi yerdir. Yürüyüş yaparken susadığınızda suyunuzu buradan kolayca alıp geri koyabilirsiniz.
Bel kemerinde bulunan fermuarlı cepler ise enerji barları veya diğer küçük atıştırmalıklar, küçük bir güneş kremi ve dudak kremi, telefon, gözlük gibi diğerlerine görece daha sık kullandığınız ürünler için son derece uygundur.
Eğer çantanızın bel kemerinde cep bulunmuyorsa bir bel çantası alarak tüm bu malzemeleri pratik bir şekilde taşıyabilirsiniz.
Çantanın üstüne bir şeyler asılır mı?
Ağırlık merkezinizi etkileyebileceği, yürüyüş esnasında sağa sola savrulabileceği ve dallara, çalılara takılabileceği için yürüyüş çantanızın dışına ağır ve büyük şeyler asmanızı tavsiye etmiyoruz.
Ancak örneğin birçok çantada bulunan omuz askısının üzerindeki ufak perlonlara veya çantanın üzerindeki esnek bağcıklara küçük bir karabina yardımıyla acil durum düdüğü, acil durumlar için küçük bir fener gibi ufak ve ağırlığı az olan malzemelerinizi asabilirsiniz. Böylece bir acil durumda çantanızın içini aramanıza gerek olmadan yardım çağırabilirsiniz.
4.Kilitli poşetler/çantalar kullanın
Yürüyüş çantası hazırlama esnasında eşyalarınızı düzenlemenin birçok farklı yolu vardır. Belli şeyler için özel çantalara sahip olmak da eşyalarınızı kolayca bulmanızı sağlayan en uygun yollardan biridir.
Örneğin banyo malzemelerini, pilleri ve şarj aletlerini, kıyafetleri, yemek malzemelerini ayrı kilitli poşetlerde (veya hafif bez çantalarda) saklayarak erişiminizi pratik hale getirebilirsiniz.
Aynı zamanda kıyafetler ve elektronik cihazlar için genellikle dry bag, drysack ismi verilen su geçirmez kilitli çantalar kullanarak bu malzemelerin ıslanma riskini minimuma indirebilirsiniz.
5.Su geçirmez olmayı unutmayın
Yürüyüşe çıktığımızda korkularımızı da yanımızda taşırız ve hepimizin korktuğumuz şeylerden korunmak için fazla eşya depolama eğilimimiz vardır. Ancak yatırımınızı fazla malzemeler yerine tek bir doğru malzemeye yaparak bu yükten kurtulabilirsiniz.
Her şeyden önce su geçirmez kaliteli bir çanta kılıfı tüm yürüyüşleriniz için mutlaka yanınızda bulunması gereken ekipmanlardan biridir. Bir önceki maddede bahsettiğimiz kilitli su geçirmez poşetler/çantalar kullanarak çantanızın içindeki malzemeleri de koruyabilirsiniz. Böylece çantanızın kılıfı bir dala takılıp yırtılsa bile eşyalarınızın güvende olduğuna emin olabilirsiniz.
Artık yürüyüş çantası hazırlama sanatının arkasındaki birkaç temel prensibi bildiğinize göre, geriye sadece tek bir şey kalıyor: Sık sık doğa yürüyüşlerine çıkmak ve sizin için en doğru sistemi bulmak için pratik yapmak!
Sitemizdeki tüm sırt çantalarını ve yürüyüş çantalarını incelemek için linke göz atın: Trekking Çantaları
Umarız bu trekking çantası hazırlama rehberi işinize yarar ve yürüyüşleriniz sırasında ihtiyaç duyduğunuz her şeye doğru zamanda hızlı ve pratik bir şekilde ulaşabilirsiniz!
Yorum Yok