Bugün tüm dünyanın severek kullandığı, ömür boyu yalıtım ve sızdırmazlık garantisiyle tüm kullanıcıların güvenini kazanan, en iyi termos markalarından biri olan, gıdayla uyumlu 18/8 paslanmaz çelikten üretilen ve BPA içermeyen Stanley ürünlerinin yalıtım standartlarını nasıl sağladığını merak ediyor musunuz?
Bu yazıda Stanley yalıtım sürelerinin neye göre hesaplandığını, sıcak ve soğuk standartlarının ne anlama geldiğini, ve termosunuzun içindeki sıvıların ısısını nasıl daha iyi muhafaza edebileceğinizi anlatıyoruz.
Sitemizdeki tüm Stanley termosları görmek ve Stanley termos fiyatları hakkında bilgi almak için satış sayfamızı ziyaret edin: Termoslar
Stanley Yalıtım Standartları
100 yılı aşkın bir geçmişe sahip olan Stanley, 1913 yılında kurulduğunda yarattığı vakumlu yalıtım sistemiyle müthiş bir teknoloji ortaya çıkardı. Buna bağlı olarak çeliğin artırılmış gücü ile sıcak içecek tüketimi alışkanlıkları da tamamen değişti.
Peki Stanley yalıtım standartları neye göre belirleniyor? Şirket merkezi ABD‘de olan Stanley’in yalıtım standartları da yerel uygulamalara göre belirleniyor.
Ürünlerin etiketinde belirtilen sıcak ve soğuk saklama süreleri için referans alınan değerler, uluslararası alanda bir otorite olan ABD Sağlık Bakanlığı Gıda ve İlaç Dairesi (Food and Drug Administration –FDA-) tarafından ortaya koyulan sıcaklık standartlarına göre belirlenmiştir.
Sıcak-Soğuk Değerleri
FDA’nın belirledği standartlara göre sıvılar için 60 derece üstü ısılar sıcak olarak değerlendirilmektedir. Sıvılardaki soğuk standardına göre ise 10 derece altında ısıya sahip olan sıvılar soğuk olarak değerlendirilmektedir.
Yani sıcak bir içecek 60 derecenin altına düşmediği sürece sıcak olarak kabul ediliyor ve soğuk bir içecek de 10 derecenin üzerine çıkmadığı sürece soğuk olarak kabul ediliyor. Şimdi gelin, bu bilgiler ışığında Stanley termos yalıtımının ne anlama geldiğini keşfedelim.
Stanley Termos Sıcak Tutma Süresi
Stanley termos sıcak tutma süresi de işte bu standartlara göre belirleniyor. Ürünlerin fabrika testleri yapılırken, termosun içine 95 derecedeki sıvı dolduruluyor. Termos tamamen doldurulduktan sonra kapağı sıkıca kapatılıyor. İçerideki sıvının 60 dereceye indiği süre sıcak saklama süresi olarak belirleniyor.
Örneğin Stanley termosun üzerinde içeceklerinizi 24 saat sıcak tutacağı yazıyor diyelim. Bu şu anlama geliyor; Stanley termosun içini tam olarak dolduracak şekilde koyduğunuz 95 derecelik sıvı, 24 saat içinde 60 dereceye iniyor. Yani ürününüzü 24 saat boyunca sıcaklık standartı olarak belirlenen 60 dereceye kadar sıcak tutuyor.
Stanley Termos Soğuk Tutma Süresi
Stanley termos soğuk tutma süresi için de benzer bir durum geçerli. Soğuk saklama testlerinde ise ürünün içine 1.67 derecedeki sıvı dolduruluyor. Sıvının ısısının 10 dereceye kadar yükseldiği süre soğuk saklama süresi olarak belirleniyor.
Yine bir örnekle açıklamak gerekirse; Stanley termosun üzerinde 48 saat soğuk tuttuğu yazıyor diyelim. Bu termosunuzun soğuk olarak koyduğunuz içecekleri 48 saat boyunca 10 dereceye kadar muhafaza edeceği anlamına geliyor.
Stanley Termos Yalıtım Sürelerini Etkileyen Dış Koşullar
Termos yalıtım sürelerini etkileyen bazı dış koşullar ve uygulamalar da var. Stanley termos yalıtım testleri yapılırken test süresince ürünün kapağı açılmıyor ve bu testler 23 derecelik ortam sıcaklığında gerçekleşiyor. Bu koşulların değişmesi yapılan testin sonucunu da değiştirebilir.
Örneğin ortam sıcaklığı, ürünün iç bölümünün önceden sıcak/soğuk bir sıvı ile ısıtılması veya soğutulması, ürünün içine koyulan sıvının miktarı ve yoğunluğu sıcak ve soğuk tutma sürelerini belli oranlarda etkileyebilir. Süreleri etkileyen en önemli faktör ise ürünlerin içine koyulan sıvının ısısıdır.
Yukarıda belirtilen sıcaklıklardan daha farklı ısıda sıvı kullanılması sıcak ve soğuk saklama sürelerini etkiler. Örneğin; bir kahve zincirinden termosunuza doldurttuğunuz 62 – 65 derecedeki kahveniz (kahvecilerdeki yaklaşık standart kahve sıcaklığıdır), termos kapağının hiç açılmamış olması durumunda bile ürünün etiketinde yazan süreden çok daha kısa bir süre içinde sıcaklık alt sınırı olan standart 60 dereceye inecektir.
Tabiat kanunları gereği ek bir ısı kaynağı olmadığı sürece hiçbir ürün ısısını sonsuza dek koruyamamaktadır. Bundan dolayı izolasyonlu kaplar içine koyulan sıvılarda belli sürelerde gerçekleşen ısı kayıpları doğal bir olaydır.
Stanley Yalıtımını Maksimum Verimle Kullanmak için Öneriler
Stanley termosların yalıtım sürelerinden maksimum fayda alabilmek ve ürünlerinizi uzun yıllar boyu en iyi şekilde çalışmasını sağlamak için kullanıma ilişkin bazı kurallara dikkat etmeniz gerekir. İşte Stanley yalıtım standartları verimi için tüyolar:
1.Kullanmadan önce ısıtın/soğutun. Sıcak veya soğuk su doldurarak, termosunuzu, bardağınızı veya yemek kabınızı önceden ısıtın veya soğutun. 5 dakika bekletin. İçindeki suyu boşalttıktan hemen sonra en sevdiğiniz soğuk veya sıcak içecekle doldurun. Bu şekilde termosunuzun içini ısıtarak veya soğutarak yalıtımı sağlamlaştırabilirsiniz.
2.Termosunuzu amacına uygun kullanın. Sütlü içecekleri kısa sürede tüketin, gazlı içecekler ve kuru buz koymayın. Ayrıntılı bilgi için bakınız: Stanley Termosa Ne Konmaz?
3.Stanley termosun kullanım talimatlarına uyun. Ürünü kullanırken nelere dikkat etmeniz gerektiğini buradan okuyabilirsiniz: Stanley Termos Kullanırken Dikkat Edilecekler
4. Termosunuzun bakımını ve temizliğini yapın. Her kullanım sonrası çalkalayın. Eğer sütlü, şekerli içecekler kullanmışsanız mutlaka arındırarak temizleyin. Doğru temizlik ürünlerini kullanın. Çamaşır suyu vb. ağır kimyasalları kesinlikle kullanmayın. Ayrıntılı temizlik ve bakım bilgilerine buradan ulaşabilirsiniz: Stanley Termos Temizlik ve Bakımı
Görüğünüz gibi Stanley termos yalıtım süreleri ve sıcak-soğuk değerleri uluslararası geçerliliğe sahip bazı testler sonucu belirleniyor. Stanley termosunuzun kullanım talimatlarına ve temizliğine özen göstererek termosunuzu ömür boyu yüksek performansla kullanabilirsiniz.
Stanley hakkında merak edilenler için “Stanley Hakkında Sıkça Sorulan Sorular” yazısından ulaşabilirsiniz.
Yorum Yok