Koşu

İlk Yarı Maratonunuza Nasıl Hazırlanmalısınız? Yarı Maratona Nasıl Hazırlanılır?

26 Kasım 2021

Bir yarı maratona hazırlanmak için antrenman yapmak, zorlu bir süreç olabilir. Ancak ciddi derecede bir sağlık sorununuz yoksa ve gerekli iradeye de sahipseniz bunun altından kalkabilirsiniz. Bunun için ihtiyacınız olan tek şey, uygun bir hazırlık süreci. Peki bir yarı maratona nasıl hazırlanılır?

Koşu, herkesin hayatının bir noktasında yer alan ve sıklıkla tercih edilen bir aktivitedir. Yeni başlayanlar için ilk önce, vücudu zorlamayacak bir sıklıkta antrenman yapmak ve yapılmaması gerekenlere uymak çok önemlidir. Yarı maratona hazırlanmak için antrenman yaparken nelere dikkat etmeniz gerektiği hakkında kısa bilgiler ve tüyolar hazırladığımız bu yazı umarız işinize yarar.

yarı maratona hazırlanmak

Yarı maratona hazırlanmak için nasıl antreman yapılmalı?

Her sporda olduğu gibi maratonlara hazırlanırken de en önemli şey doğru antremanı düzenli bir şekilde yapabilmektedir. Bu yazıda kendinize uygun antremanı ve düzeni yaratabilmeniz için dikkat etmeniz gerekenleri ele alıyoruz.

Parkuru bitirmeyi hedefleyin

Bilindiği üzere tam maraton 42 kilometre ve 195 metredir. Yarı maraton ise 21,1 kilometre olarak yapılır. Maratonlarda temel hedef süreyi azaltmaktan çok parkuru bitirmektir ve profesyonel bir koşucu için bir yarı maratonun bitmesi ortalama 1,5 -2 saat sürebilir. Profesyonel olmayan koşucular için bu süre 2 saati geçebilir.

Antrenman yaparken sadece parkuru bitirmeyi hedefleyin. Nihayetinde ulaşmak istediğiniz temel amacınız, en az birkaç saat hiç durmadan, nefes ve kas problemi yaşamadan koşabilmek olmalıdır. 

Bir yarı maraton koşusuna katıldığınızda her şey, antrenmanınızı ne denli iyi yaptığınıza bağlıdır. Yarı maratonu bitirme süresi ise vücut yapınıza, antremanınızın verimliliğine, ruhsal durumunuza göre değişiklik gösterebilir. Yarı maraton koşmaya başlarken asıl amacın süre değil, parkuru bitirmek olduğunu unutmadan sizin için en uygun antremanları yaparak çalışmanız gerektiğini unutmayın.

yarı maratona hazırlanmak

Antremanlara kısa mesafelerle başlayın 

Bu tür bir yarışa hazır olmak için kondisyonunuzu kademeli olarak ilerletmeniz son derece önemlidir. Yarı maraton hazırlığı yaparken antremanlarınıza kısa mesafelerle başlayın. Bu mesafeleri kendi performansınıza göre haftalık olarak azar azar artırarak ilerleyin. Böylece vücudunuzun yeni düzene adapte olmasını sağlarken istenmeyen sağlık sorunları ve sakatlanma risklerini de minimuma indirebilirsiniz.

Bir yarı maraton koşusuna hazırlanma süreci kondisyonunuza bağlı olarak 3 ay ila bir yıl sürebilir, hatta daha uzun bir süre de alabilir. Bu yüzden ideal olarak, en az iki-üç ay boyunca haftada en az 3-4 defa antrenman yapmayı düşünebilirsiniz.


Bu yazı da ilginizi çekebilir: Koşu Yaparken En İyi Dost Puhu Gear


Programınızı çeşitlendirin

Maratonlar temel olarak koşmanın öne çıktığı aktiviteler olsa da bir maratonda iyi performans göstermek için sadece koşmak yeterli olmayabilir. O yüzden yarı maratona hazırlanırken sadece koşu değil, kaslarınızı güçlendirecek farklı çeşit antremanları da programınıza ekleyin. Özellikle bisiklet, yüzme, yürüyüş gibi aktiviteler güçlenmenize katkı sağlayabilir.

Dinlenmek için zaman ayırın

Yarı maratona nasıl hazırlanılır sorusunun tek cevabı koşmak değil elbette. Dinlenmek de işin önemli bir parçasıdır. Vücudunuza dinlenmek için gerekli süreyi verdiğinizde daha iyi koşabildiğinizi göreceksiniz. 

Kendi temponuzu bulun

Bir maraton ya da yarı maraton koşmanın sırrı hızlı koşmak değildir. Uzun mesafe koşularında en önemli şeylerden biri doğru tempoda koşmaktır. Eğer koşmaya yeni başladıysanız sizin için en en uygun koşu temposunu bulmak için kendinize zaman verin. Bu tempo rahat ve konuşabileceğiniz bir tempodur.

yarı maratona hazırlanmak

Bonus: Koşu için önemli olan ekipmanlar nelerdir? Yarı maraton için ayakkabı seçimi nasıl olmalı?

Koşu söz konusu olduğunda en önemli olan ekipman elbette koşu ayakkabılarıdır. Kaliteli koşu ayakkabılarının kemiklerinizi ve tendonlarınızı korumak için uygun koruma ve denge özelliklerine sahip olacağını unutmayın.

Yarı maratona hazırlanma sürecinde maksimum performans alabileceğiniz bir ayakkabı bulmak için sitemizde yer alan koşu ayakkabılarına buraya tıklayarak göz atabilirsiniz.


Uzun mesafe koşuları, özgüveninizi ve mental dayanıklılığınızı geliştirebilmeniz için harika araçlardır. Eğer bir hedefiniz varsa, ne olursa olsun, ciddi bir sağlık sorunu ya da sakatlık yaşamadığınız sürece asla pes etmeyin. Önemli olan koştuğunuz mesafe değil, gösterdiğiniz cesarettir. Yarı maraton, uzun mesafe koşularına açılan bir kapı ve bu kapıdan geçmek, kendinizi daha iyi hissettirecek.

Bu içerikleride beğenebilirsiniz

Yorum Yok

Yanıtla