Günlük hayatın rutininden sıkıldınız ve doğada daha fazla vakit geçirmeye mi karar verdiniz? Bu harika bir haber! Ama bunun için bazı ekipmanlara ihtiyacınız var. Bu ekipmanların en başında da trekking botları geliyor. Çünkü ister doğa yürüyüşü, ister dağcılık faaliyeti, isterse de şehir hayatı olsun günümüzün büyük bir bölümünü ayakta geçiriyoruz. Ayak sağlığımız da biz farkında olmasak bile vücudumuzu çok fazla etkiliyor. O yüzden trekking botu seçimi yaparken bazı noktalara dikkat etmeniz ve doğru bot seçimi yapmanız son derece önemlidir. Aksi takdirde aldığınız ürün işinize yaramaz ve yaptığınız aktiviteden keyif alamadığınız gibi sağlığınızı da riske atmış olursunuz.
Trekking botu seçimi yaparken nelere dikkat edilmesi gerektiğine geçmeden önce çok önemli bir konuyu daha açıklığa kavuşturmak istiyoruz. Trekking botu nasıl denenir önce bu soruya cevap verelim daha sonra trekking botu seçiminin püf noktalarını anlatalım.
Trekking botu denerken nelere dikkat edilmeli?
Doğru bot seçimi yapmak için botları denerken bazı ayrıntılara dikkat etmeniz gerekir. Faaliyetlerde kullanacağınız doğru botu bulmak için ayakkabıyı faaliyete en benzer koşulu sağlayarak denemekte fayda vardır. Bunun için faaliyette giyeceğiniz çorabı yanınızda götürerek denemeniz ve mağazada birkaç tur atmanız ve eğimli bir yerde denemeniz genelde yeterlidir. Çorabınızın kalınlığı seçiminizi etkileyecek faktörlerin başında gelir.
Doğru trekking botu seçimi için dikkat edilmesi gereken adımlar
1.Trekking botu numarası nasıl bulunur?
Maksimum konfor ve verim için trekking botlarının günlük giydiğiniz ayakkabılardan yarım veya bir numara büyük olması önerilir. Bu numara seçimi alacağınız botun kalıbına göre değişiklik gösterebilir. Ama genel bir kural olarak ayakkabının konforunu baş parmağınızdan ölçebilirsiniz. Bu şu anlama gelir; trekking botunu giydiğinizde ayak başparmağınız ile botun burnu arasında en az 1 parmak boşluk olmalıdır. Bunu da anlamak için şöyle bir test yapabilirsiniz;
- Botunuzu giydiğiniz zaman bağcıklarını sıkıca bağlayın. Bağcıklar sıkı olmalıdır ancak bileklerinizdeki kan akışını kesmemelidir. Çünkü kan akışının kesilmesi demek özellikle soğuk koşullarda ayağınızın çok daha hızlı şekilde üşümesi demektir. Bağcıkları bağladığınızda ayakkabı ayağınızı sarmalı ve ayak içeride rahat hareket edecek kadar bol kalmamalıdır.
- Bunu yaptıktan sonra ayağınızı iyice öne itin ve işaret parmağınızı botunuzun arkasında kalan boşluğa sokun. Eğer parmağınız rahatlıkla içeri giriyorsa o bot size uygun demektir.
- Aynı zamanda topuğunuz bot içerisinde yaklaşık 3-4 mm yukarı kalkmalıdır. Bu şekilde ayak tırnaklarınızı ve topuklarınızı olası su toplaması ve tırnak düşmesi riskinden korumuş olursunuz.
2.Faaliyete gitmeden önce botlarınızı giyin.
Botlarınızı ilk defa bir faaliyette kullanacaksanız mutlaka en az 1 hafta önceden şehir içinde giymeniz gerekir. Bu, botun açılması, ısınarak ayağınızın şeklini alması açısından son derece önemlidir. Yani başka bir deyişle botunuzu kişiye özel hale getirmeniz gerekmektedir. Yaklaşık 15-20 km’lik bir mesafe botlarınıza alışmanız için yeterli bir mesafe olarak kabul edilir. Fakat kullandığınız parkura dikkat edin, toprak zemin için üretilmiş bir bot veya ayakkabıyı asfaltta giyerseniz zamanından önce yıpratırsınız.
Trekking Botlarının Bakımı Nasıl Yapılır?
Trekking botu seçimi kadar önemli olan bir diğer konu da botlarınızın bakımıdır. Doğru bakım yaptığınızda botunuzun kullanım ömrü uzayacaktır. Faaliyet dönüşünde nasıl bir ortamda olursanız olun yapmanız gereken ilk şey botlarınızı temizlemek olmalıdır. Botlarınızın kirlenme durumuna göre temizleme süreci değişecektir.
Eğer botlarınız çok çamurlanmışsa önce kaba çamurunu akıtın daha sonra da yumuşak bir fırça ile bastırmadan akan suyun altında kalan çamurları temizleyin. Peki, neden bastırmamalıyız? Çünkü bu şekilde küçük partiküller dikiş yerlerinden girerek astarın gözeneklerini tıkayabilir. Bu da botun bir süre sonra nefes alma özelliğini kaybetmesine neden olur. Bu işlem bittiğinde botunuzun suyunu süzdükten sonra oda sıcaklığında kurumaya bırakabilirsiniz.
Eğer botlarınızı daha hafif bir faaliyette giydiyseniz üzerinden biraz su geçirmek de yeterli olacaktır. Unutmayın karda bile giymiş olsanız botlarınızı tatlı su ile mutlaka yıkayın, kar suyu bile botlarınıza hayal edemeyeceğiniz zararlar verebilir.
Ayakkabı ve bot temizliği için bu yazıyı okuyun: Goretex Ayakkabı Nasıl Temizlenir?
Trekking Botunuzu Kullanırken Bunları Unutmayın
Botunuzun ömrü sizin ona nasıl davrandığınız ile doğru orantılıdır. Her faaliyet sonrası bakımlarını yaparsanız botunuz uzun süre size hizmet edecektir. Bunun için dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var;
- Botlarınızın üzerinde suyun kayıp gitmesini sağlayan bir apre vardır. Ancak zamanla bu apre aşınır ve botlarınız suyu emmeye başlar. Bu emme botunuzun su aldığı anlamına gelmez ama botunuzu ağırlaştırır. Bunu önlemek için piyasada satılan ve botun su kaydırıcılığını sağlayan bazı solüsyonlar vardır. Bunları kullanarak su kaydırıcılığını tekrar sağlayabilirsiniz.
- Botunuzu asla çorapsız giymeyin ve mutlaka yüksek kalitede, yaptığınız aktiviteye uygun bir çorap seçin.
- Tırnaklarınız mutlaka kesilmiş olsun. Kesilmeyen tırnaklar zaman içinde astara zarar verip botun su almasına sebep olabilir.
- Kurutma makinesi, kalorifer üstü, direkt güneş ışığı botunuzun çatlamasına ve su almasına sebep olabilir. Botunuzu oda sıcaklığında kurutmak her zaman en iyisidir.
Sitemizdeki tüm trekking botlarını ve yürüyüş ayakkabılarını incelemek için tıklayın: Trekking Botları ve Yürüyüş Ayakkabıları
1 Yorum
Çok güzel ve bilgilendirici bir yazı olmuş. Ben kendi adıma baya faydalandım. Botum bol gelmişti kararsız kalmıştım şimdi ikna oldum, teşekkürler..