Teknoloji

Su Geçirmez Ceketler İçin: Rab

1 Şubat 2018

Herkesin açık hava kıyafetleri koleksiyonunda su geçirmez bir cekete ihtiyacı var ancak mevcut ürün ve teknolojilerin çeşitliliği biraz bunaltıcı olabilir.
Bu yazıyı, mevcut seçenekleri ve su geçirmez kumaşların etkili olmasını sağlayan teknolojileri açıklamak için yazdık. Su geçirmez kumaşların nasıl oluşturulduğunu, farklı kumaş türlerinin avantajlarını ve su geçirmez bir ceket satın alırken dikkat etmeniz gereken özellikleri anlatacağız. Sonunda, ihtiyaçlarınıza göre mükemmel ceket bulmanıza yardımcı olmak için size Suya Dayanıklı Seri‘mizi tanıtacağız.
1. Su Yalıtımı
Su yalıtımı net bir ölçüdür. Bir şey ya su geçirmezdir ya da değildir. Bununla birlikte, daha yüksek su geçirmezlik standartları, daha fazla dayanıklılık ve daha uzun süre suya dayanıklı bir ceket demektir.
Su yalıtım yöntemleri
Bir kumaşı, membranı ve kaplamayı su yalıtımlı üretmek için iki temel yöntem vardır. Bu yöntemlerin her ikisi de bir ceketin dış kumaşının (veya bol pantolonların) iç kısmına uygulanır.
Membranlar
Bazen laminat olarak da adlandırılan membranlar, dış kumaşın arkasına bağlanan ince filmlerdir. Bu katmanlar inanılmaz derecede incedir, Rab‘de, kalınlığı 7 ila 30 mikron arasındaki zarları kullanılır, referans vermek gerekirse, insan saç telleri 100 mikrondur. Daha ince zarlar daha fazla hava alabilirlik sağlar, ancak düzenli kullanımı su geçirmezlik kaybına neden olabilir. Bunu önlemek için mümkün olan en yüksek kalitede laminat kullanılıyor.
Su geçirmez ürünlerin çoğu, eVent®, Pertex Shield®, Pertex Shield® + ve Proflex ™ olmak üzere dört kumaş teknolojisinden birini kullanmaktadır. Her teknoloji hem membran bileşimi hem de üretim açısından farklıdır.
Kaplamalar
Genel olarak konuşursak, bu, bir ceketi su geçirmez hale getirmenin en basit yoludur. Tek bir rulo ile boya yapmak gibi; dış kumaşın arkasına sıvı bir kaplama uyguluyoruz. Sıvı kururken katı (ancak nefes alabilen) bir bariyer oluşturur. Ne kadar fazla kat uygulanırsa, su geçirmez kaplama o kadar dayanıklı olur. Ancak bu hava geçirgenlikten (aşağıda ele alacağız!) ödün vermek demektir. Kaplamalar önem taşır, ancak daha az dinamik bir çözüm olduğu için daha seyrek kullanılır.
Sızdırmazlık Testi
Su yalıtımı için standart test, kumaşın yüzeyine su basıncı oluşturarak, suyun geçmeden önce ne kadar dayanabileceğini ölçmektir. Kumaşın üzerinde duran, yavaş yavaş su ile doldurulan, çok uzun, açık uçlu bir laboratuar test tüpü düşünün. Daha fazla su eklendiğinde, kumaş üzerindeki baskı yavaşça artacaktır. Belli bir kumaşta su geçirmezlik seviyesinden bahsederken, bu kolonun, su geçirmezliğin pes etmeden önceki yüksekliğini ifade ediyoruz, örnek: 20,000mm. Bu ölçüm hidrostatik başlık olarak bilinir.
Sahada bu basınç kendisini çeşitli şekillerde gösterebilir. Sırt çantanızın kayışlarının, aşırı doldurulmuş ceplerin, tırmanış kıyafetlerinin ya da yere diz çöktüğünüz zaman giyside oluşan dış basınç artışının, kumaşın içinden nem sızacak temas noktaları oluşturduğunu söylemeliyiz. Bu gibi durumlarda, yüksek bir hidrostatik başlık, satın alma kararınızda önemli bir faktör olabilir. Çoğu durumda, yüksek hidrostatik bir kafa, daha az nefes alabilen bir ceket demek olur.
Su geçirmez kumaşların oluşumu
Sugeçirmez kumaşlar, ister kaplanmış ister laminat olsun, 3 farklı şekilde imal edilmiştir. Her yöntem, farklı karakteristiklere ve olası uygulamalara neden olur.
2. Katman
2 katlı su geçirmez, membrana veya kaplamaya bağlı dış bir kumaşa sahiptir. İç tabakayı korumak için genellikle ayrı bir naylon file astar gerekir. Yapının sadeliği, bu yöntemin genellikle daha az teknik su yalıtımınlarında kullanıldığı anlamına gelir. Performans ve rahatlıktan ödün vermemesi için, Rab’de 2 katmanlı giysi üretilmemektedir.
2.5 Katman
2.5 katmanlı su geçirmez teknoloji, yine dış kumaşa yapıştırılır, ancak su geçirmez öğeyi korumak için astar veya üçüncü katman kullanmak yerine yüzeye uygulanan bir kaplama veya baskı uygulanır. Bu yapı, 3 katmanlı yapıdan daha hafif ve daha kolay katlanabilir. Fakat aynı zamanda daha az dayanıklı olma eğilimindedir.
3 Katman
3 katlı bir kumaşta su geçirmez teknoloji, dış yüz kumaşı ile dokuma veya örme iç kumaş arasında bulunur. Tipik olarak bu kumaşlar çok sağlam ancak oldukça ağırlardır. Bununla birlikte, yalnızca 185 g ağırlığa sahip olan Flashpoint Ceket, bu kurala istisna olarak üretilmiştir.
2.Nefes alabilirlik
Ceketlerin “nefes alabilirliği” hakkında konuşurken, giysinin nem buharını dışarıya atabilmesine atıfta bulunuyoruz. ‘Nefes almayan’ bir giyside bile hafif bir aktivite, hızlı bir şekilde aşırı ısınmanızı sağlayacaktır. Egzersize vücudunuzun verdiği cevap terlemedir, ancak buharın kaçmasına imkân olmadığı için, ceketin iç kısmı çok ıslak hale gelir. Sıkışan nem, vücudunuzun ısısını, kuru giysilerinkinden yaklaşık 25 kat daha hızlı bir şekilde aktaran bir ısıl iletken görevi görürken bu aşırı ısınmanın hemen ardından vücut ısısında dramatik bir azalma gerçekleşir. Sonuç, en iyi ihtimalle çok rahatsız edici bir halde kalmanız, en kötü ihtimalle dehidrasyona veya hatta hipotermiye uğramanızdır. Nefes alabilirlik problemi için, tasarımcılar genellikle Mikro Gözenek veya Hidrofil teknolojisini kullanırlar.
Mikro gözenekler
Membrandaki küçük, mikrogözenekli delikler buharın kaçmasına izin verecek kadar büyük ancak sıvı suyun dışardan nüfuz etmesine olanak vermeyecek kadar küçüktür.
Hidrofilik
Hidrofilik membranlar, moleküler düzeyde nem taşıyarak çalışırlar. İşlem giysinin dışındaki basınçla gerçekleşir, bu nedenle membranın nefes alabilmesi için kullanıcıların aktif olması gerekir. Sonuç olarak hidrofilik membran kullanan ceketler, etkinlik seviyenize uyum sağlar ve ısıyı iyi korur.
Gerekli Koşullar
Tüm nefes alabilir sistemlerin, işlev görmesi için, nem değişimini ve giysinin içi-dışı arasındaki basınç farklılığını yaşaması gerektiğinden bahsetmek gerekir. Bu, dış ortam su dolu olduğunda (yani dışarı felaket olduğunda) en nefes alabilen sistemin bile daha az etkili olacağı anlamına gelir.
Nefes alabilirliğinin ölçülmesi
Bunu ölçmenin birçok yolu vardır. Standart yöntemimiz, örneğin 20,000 mm/ sq m/ 24 saat boyunca, bir metrekare kumaştaki buharlaşma miktarını kaydetmektir. Dış atmosfer su dolu olduğunda, en nefes alan sistemler bile daha az işlev görecektir; bu yüzden, laboratuar temelli ölçümlerin yanı sıra, nefes alan giysilerimizin tasarımında ve geliştirilmesinde uyguladığımız kapsamlı alan testleri, merkezi bir rol oynar.
Nefes Alabilirlik
(mm per m sqr/24saat) Seviye
0-1000 Çok Zayıf
1000-5000 Makul
5000 – 10000 İyi
10000 – 15000 Mükemmel
20000+ Emsal
Nefes alabilirlik ve sıcaklık
Bir kumaşın ne kadar hafif olursa o kadar nefes alacağı, sezgisel olarak bir varsayım olabilir, ancak bu genellikle geçerli değildir. Mesela, dayanıklı 3 katman kumaşlı Latok ceketlerimiz, yelpazemizdeki en yüksek nefes alabilirlik oranlarına sahiptir. Nefes alabilirlik ve sıcaklık yönetiminin aynı şey olmadığını unutmamak lazım: Nefes alabilirlik, ceketin içinden nem buharını atmak ve soğuk havanın içeri girmesini engellemektir. Bu nedenle, nefes alabilen ceketlerimiz üzerinde koltukaltı fermuarlar da bulunduruyoruz. Hafif, nefes alabilen bir ceket arıyorsanız, burada bulabilirsiniz.
Kullandığımız teknolojiler
Rab’de, kullanıcılarımızın üstesinden gelmek zorunda olduğu geniş faaliyet yelpazesini ve koşulları kapsamak için ceketlerimizde farklı su geçirmez teknolojiler kullanıyoruz. eVent®, ePTFE membran oluşturmak için patentli bir süreç kullanmaktadır. Süreç, membran kaplama ihtiyacını ortadan kaldırarak, buharın giysiyi ısı ve ter içinde bırakmadan, serbestçe dışarı sızmasını sağlayan engelsiz bir yapı oluşturur. EVent®’in, yüksek nem koşullarında, yani su buharının dışarıya atılmasının zor olduğu alanlarda, diğer su geçirmez membranlardan daha iyi çalıştığını görebiliriz. Event’in etkili bir şekilde diğer kumaşlara benzemeyen şekilde nem tahliyesine sahip olması için, son derece verimli bir hava değişimi gereklidir.
Pertex Shield®, nefes alabilen, mikro gözenekli, su geçirmez bir kaplamayla teknik olarak geliştirilmiş yüz kumaşlarının birleşimini temsil eder. Perdex Shield® dayanıklılık odaklı olarak rüzgar ve su korumasını mükemmel hava alabilirlik ile birleştirir.
Eşsiz bir Rab yeniliği olan Proflex ™, iki yüksek hacimli örme kumaş arasına, sipariş üzerine üretilen PU hidrofilik membran konularak üretilir. Benzersiz yapısıyla Proflex, geleneksel bir sert kabuk ceketinin su geçirmez korumasına eş değer orijinal ‘Softshell’ ceketler yapmamızı sağlar.
Açık havada giyinme şeklinizi yenilemek için tasarlanan Proflex ™, su geçirmez teknolojide gerçek bir devrimdir.
Pertex Shield® +, hareketli açık hava etkinlikleri için son derece hafif, su geçirmez kumaştır. Yüksek seviyede dinamik nefes alabilirliği sağlamak için hidrofilik bir PU membranı kullanır – daha sıkı çalışırsanız, kumaşın hava alma kabiliyeti daha da artar.
DWR Nedir?
Dayanıklı Su İticiliği veya DWR, genellikle su geçirmezlik ile karıştırılır, su geçirmez ürünler serimizde kullandığımız bir teknolojidir. DWR, kumaşın yüzeyinde suyun damla haline gelmesine neden olur, böylece su giysiye sızmaz, üstünüzden akarak gider.
Giysinin dışındaki su miktarını azaltarak, kumaşın hava alabilirliği korunur, kullanımı hafif ve rahat olur.
Uzun süreli kullanımdan sonra DWR’nin performansının düşmeye başladığını görebilirsiniz. Bu, yıkandıktan sonra, tekrar bir DWR işlemi uygulanarak yenilenebilir. Tüm talimatlar için bakım bölümümüze göz atın.
3. Dayanıklılık
Su geçirmez bir kumaş oluşturmak önemlidir, ancak giysilerimizin, atletlerimizin ve müşterilerimizin içinde bulundukları garip durumlara ayak uydurabileceklerine emin olmak ayrı bir zorluktur.
Kumaş ortakları tarafından yapılan ayrıntılı dayanıklılık testlerine ek olarak, tüm tasarımları hem Rab HQ sınırları içerisinde, hem de dünyanın en uç noktalarından bazılarına göndererek kapsamlı bir şekilde test ettiriyorlar.
Martindale
Bir endüstri standardı olan Martindale makinesinin güzellikleri, sadeliğinin içindedir ve uzun süreli aşınmayı testte uygulamak için bir kumaş örneğini tekrar tekrar sürtünme hareketine maruz bırakır. Rab’de dayanıklılık, aşınma direnci ve takılma için, standart testlerin modifiye edilmiş ve tartışmalı olarak daha ekstrem versiyonlarını kullanmaktalar.
Gerçek Hayat Testi
Kumaşları Rab’de test etmek, doğru malzemeleri seçtiğimizden emin olmamıza yardımcı olur. Gerçek test ancak giysileri, neresi için tasarlandıysa oraya götürmektir. Tüm atletlerimizle olan güven ilişkisinin güçlülüğü için, ürünlerimizin düzenli test edilmesi gerekiyor. Prototip giysilerimiz, işi, açık hava ekipmanlarının sınırlarını zorlamak olan insanlar tarafından gezegendeki en uç noktalara götürülüyor. Atletlerimizin, endüstriyi yönlendiren bir ürünün nasıl oluştuğunu bilmeleri önemli ve sundukları fikirlerle beraber tasarım ve test etme süreci,hayati önem taşırç
Ne Kadar Fazla Dayanıklılığa İhtiyacınız Var?
Bir ceket alırken dayanıklılık ve ağırlık arasındaki dengeyi göz önüne almak önemlidir, çünkü daha dayanıklı kumaşlar daha ağır ve daha sıcak olurlar. Hızlı ve hafif seyahat ediyorsanız veya sıcak havalarda nadiren yağan yağmurlar için su geçirmez ürününüzü kullanıyorsanız, daha hafif bir giysiye yatırım yapmaya değer olabilir. Bununla birlikte, kıyafetlerinizi gerçekten aşındıracak kadar sert kullanıyorsanız, üstüste zorlanmalara dayanıklı bir cekete yatırım yapmaya değer.
Suya Dayanıklı Bir Ceket Almak
Su geçirmez bir ceket seçerken, kumaşın yanı sıra dikkate alınması gereken, başka bir takım özellikler de vardır.
Kapüşon
Size uyan bir kapüşon almak önemlidir; kafanızdan ne kadar vücut ısısı kaybedeceğinizi ve görme alanınızın kötü koşullarda ne kadar iyi olacağını etkiler. Ceketin kapüşonunda bulunan ayar seviyesini ve altına kask takıp takmayacağınızı düşünmeye değer.
Fermuarlar
Su geçirmez kumaş ne kadar iyi olursa olsun, fermuarlar sızıntı yaparsa ıslanırsınız Suya dayanıklı ceketinizin, YYK Aquaguard Fermuarlarına veya yağışları engellemek için bir fırtına kanadı olduğuna emin olun. Aktifseniz ve sürekli üstünüzü giy çıkar yapmak istemiyorsanız, Firewall ceketimiz gibi koltukaltı fermuarları ile havalandırma sağlayan ceketler aramak isteyeceksinizdir.
Ağırlık
Dayanıklılığın bedeli ağırlık olabilir, bu nedenle bir ceket seçerken önceliklerinizi dikkatle değerlendirmeniz önemlidir. Hafif seyahat ediyorsanız veya ceketinizi giymektense, ceketinizi kenara koymayı planlıyorsanız, daha hafif ürünlere bakmak daha mantıklı olur. Aşınmaya veya yırtılmaya direnç gösterilmesi gerektiren aktivitelerde ceketinizi giymeyi düşünüyorsanız, ürün yelpazemizin daha ağır kısmına bakmak akıllıca olacaktır.
Kordonlar
Kordonlar, ceketinizin, vücut şeklinize uyacak şekilde oturmasını sağlar.
Kalıp
Doğru uyumun sağlanması önemlidir – ilk adım, hangi bedene ihtiyacınız olduğunu bulmak için beden çizelgelerimize göz atmaktır. Sonra, ceketinizin altına çok katman mı yoksa sadece bir kartman mı giyeceğinizi düşünün.İlk seçenek için, normal bir kalıp, ikinci seçenek için ise dar bir kalıp seçmelisiniz.
İstifleme Boyutu
Ceketinizi bütün gün boyunca giymeyi planlıyorsanız, katlanmış boyut bir endişe kaynağı olmayabilir, ancak hafif seyahat ediyorsanız veya bir anda üstünüze bir şeyler giymek isterseniz, bu konu büyük bir fark yaratabilir. En hafif ceketlerimizden bazıları, Spark veya Fusepack gibi, kendi ceplerine katlanabilir, veya Flashpoint ceketimizde kendi taşıma çantasıyla beraber gelir.
Aktiviteye göre keşfedin
Karar verdiğinizde ceketinizden ne bekleyeceğinizi bilmek önemlidir. Seçimi kolaylaştırmak için aralığı üç geniş kategoriye bölebiliriz:
Hızlı ve Hafif
Hızlı ve hafif su geçirmez ürünlerimiz minimum özellikli ve hafiftir. Bu ceketler, bir ani kararla giyilebilecek şekilde tasarlanmıştır veya ağırlığın endişe verici olduğu yüksek yoğunluklu faaliyetler için giyilir.
Yaz Mevsimi-Ağırlık
Bu su geçirmezler ürünler, çantanızda çok fazla zaman harcayabilir, ancak acımasız yağmurlardan, yaz fırtınalarına kadar birçok yağış şekliyle rahatça başa çıkabilir. Bunlar hafif, katlanabilir ve modern bir su geçirmez ceketten bekleyebileceğiniz tüm özelliklere sahiptir.
Dayanıklılık
Dayanıklılık su geçirmez ürünlerimiz bütün gün korunmaya ihtiyaç duyacaklarını bilenler içindir. Bütün özelliklere sahip ve dayanıklı, son derece nefes alabilen malzemelerden yapılmış bu ceketler, en kötü koşullarda sürekli kullanım ile başa çıkabilir.
Hızlı ve Hafif
Hızlı ve Hafif su geçirmez ürünlerimiz, tüm özelliklere sahip bir ceket taşımadan, küçük aktivitelerde kötü havadan hızlıca korunmak isteyenler için tasarlanmıştır. Ayrıca dağlık bölgelerde devam eden macera yarışmaları gibi nefes alabilirliğin, hava koşullarından korunma kadar büyük bir endişe kaynağı olduğu anlar için de mükemmeldir.
Bu kategoriye dahil olan Flashpoint Ceket, en hafif, 3 katlı, su geçirmez ve katlandığında tenis topu boyutu kadar küçüülebilir. Süper hafif 3L Pertex Shield® + kumaşından üretilmiş, en iyi ağırlık- performans dengesini sunar.
Hafifliğin yanı sıra birkaç özellik daha isteyenler için Spark ceketimiz var. Tırmanış veya macera yarışında yüksek hava geçirgenliği için tasarlanmış olan bu ürün, ıslak koşullarda yüksek yoğunluklu aktiviteler için mükemmel bir seçenektir.
Neler var?
• Hafif
• Minimal özellikler
• Katlandığında küçülebilir.
Flashpoint Ceketi İncelemesi
Bir yıldır bu ürünün hala çok hafif ve su geçirmez olduğuna inanmak zor. Müthiş bir teknoloji.
Spark Ceketi İncelemesi
Çok yönlü ceket. Süper hafif ve katlanabilir. Rüzgar geçirmez ve su geçirmez olması nedeniyle, hava süpriz yaptığında hemen giyebiliyorum. Yüksek rakımlı tırmanışa katılmam durumunda ise, hava güzelse, bir portakal büyüklüğünde katlanabilen ceketimi yanımda taşıyorum.
Yaz Mevsimi-Ağırlık
Bu ceketlerimiz, hafif ve zorlu 3 katlı giysilerimiz arasında orta bir zemini temsil ediyor. Yaz ağırlıklı bir ceket, olağanüstü nefes alabilirliği ile ağırlık ve katlanabilme boyutu arasında iyi bir denge kurmalıdır. Ayarlanabilir beden uyumu ve işlevsel cepleriyle, Hızlı ve Hafif ceketlerimizden daha fazla özelliklere sahip olma eğilimindedirler.
2017 yılı için yeni olan Arc Ceketimiz, esnek ve su geçirmezdir. Beklenmedik bir sağanağa yakalanırsanız ya da hava tahmini belirsiz olduğunda uzun bir yürüyüşe çıkarsanız, işinize yarayacak bir ceket olacak şekilde tasarlanmıştır.
Kinetic plus ceket de Rab’in kendi Proflex ™ kumaş, genişler ve yumuşak kabuklu ceketler kadar iyi nefes alır, aynı zamanda esnek su geçirmez bir membrana sahiptir. Bu kombinasyon, dağ faaliyetleri için bu ceketi mükemmel bir seçim haline getirir.
Neler var?
• Katlandığında küçülebilir
• Ayarlanabilir Beden
• 2.5 Katman Kumaş
• Ayarlanabilir Kapüşon
Dayanıklılık
Bu dayanıklı ceketler en kötü koşullarda sürekli kullanım için tasarlanmıştır. Kar veya yağmurda dağcılık veya tırmanmalar gibi aktivitelerde, ağır aşınmanın beklendiği takviyeli bölgeler gibi gerekli tüm özellikleri içerirler. Latok Ceketi, İskoç kış koşullarında sizi kuru ve rahat tutmak için tasarlanmış tam özellikli bir ceketin klasik bir örneğidir. Kış tırmanışlarında, çok fazla aşınma gören alanlar için takviyeler içeren sağlam, üç katmanlı eVent kumaş içerir. Firewall ceket, 3 katlı, su geçirmez yapıya sahip esnek seriye yeni eklenmiştir. Ayrıca yoğun faaliyet dönemlerinde vücut ısısı ayarlamaya yardımcı olmak için ekstra uzun ‘kaçış’ koltuk altı fermuarları da eklemeye ihmal etmemişler.
Neler var?
• Dayanıklı 3L Kumaş
• Takviyeli bölgeler
• 2 Yönlü Fermuar
• Koltukaltı Fermuarlar
• Kayış Uyumlu Cepler
Bakım
Aşağıda size su geçirmezliğin, uzun yıllar boyunca size hizmet etmesini sağlayacak bazı basit adımlar göstereceğiz. Koruma, tedavi etmekten çok daha iyidir (ve daha ucuzdur) – Size bakımı ve tüm kıyafetlerinizi ve ekipmanlarınızı en iyi şekilde kullanmayı kolaylaştırmak istiyoruz.
Temizlik
Aşağıdaki talimatlar, su geçirmez serimizdeki herhangi bir ürünün temizlenmesi için bir kılavuzdur, membran için daha özel talimatlar giysi etiketlerindede bulunabilir.
Nikwax Tech gibi teknik bir temizleyici kullanarak el veya makinede, hafif 30ºC’lik bir devirde yıkayın. Çamaşırlara zarar verebilecek deterjanlar, kumaş yumuşatıcılardan, ütüden ve kuru temizlemeden kaçının. Elbisenizi asmarak da kurutabilirsiniz, ancak ürün etiketinde aksi belirtilmediği sürece DWR’yi korumak için ürününüzü kurutma makinasında kurutun.
Su Geçirmezliği Yenilemek
Suya dayanıklı giysiniz, kumaşın dış yüzeyinde, kumaşın dış suyla nüfuz etmesine ilk engel olarak hizmet eden dayanıklı bir su itici kaplama (DWR) içerir. Bu DWR, zamanla parçalanır ve bazen yenilenmesi gerekir. Su geçirmez membran, suyun kumaştan geçmesini önlerken, DWR kaplamasını düzenli bakımlarla muhafaza ederseniz performans artacaktır. Giysi yıkandıktan sonra, su iticiliği geri kazanmak için Nikwax TX Direct gibi yenileyici bir ürün kullanmanızı öneririz. Yıkama gerektirenden ziyade sprey modelini kullanmanızı öneririz.

Bu içerikleride beğenebilirsiniz

Yorum Yok

Yanıtla